Dolazi kraj besplatnom korišćenju Google-ovog G Suite-a


Za slučaj da ste u razdoblju od 2006. do 2012. godine aktivirali tada besplatni paket G Suite, poslovni paket usluga Google-a u osnovnoj verziji, i koristili ga bez plaćanja sve ove godine – imamo lošu vest za vas. Google je, naime, najavio da će svima sličnima u maju ukinuti pogodnost korišćenja G Suite-a bez naplate.

Vratimo li se deceniju u prošlost – G Suite je tada omogućavao poslovnim korisnicima osnovni nivo usluge bez naplate, što je značilo da se Gmail i s njime povezani servisi mogu koristiti povezani sa sopstvenim domenom, umesto standardnog domena gmail.com. Očekivano, ovu su mogućnost mnogi brzo prihvatili, a praksa pružanja te mogućnosti bez naplate ukinuta je 2012. godine. Nove korisnike od tada na dalje nisu primali, ali oni koji su pogodnost uhvatili pre toga, ostali su netaknuti.

Sada, deset godina nakon ukidanja novih besplatnih registracija, ukida se svaka mogućnost besplatnog korišćenja G Suite-a, i to ovoga proleća. Od 1. maja Google će početi automatski da nadograđuje pretplatne pakete i naplaćuje adekvatne pretplate onima za koje ima dovoljno podataka za naplatu. Ostalima će tražiti da im dostave podatke za obračun. Ko to ne učini, nakon 1. jula ostaće bez besplatnog korisničkog naloga.

Da razjasnimo i situaciju sa imenima usluge. Kada je pokrenuta, 2006. godine, ova se usluga nazivala Google Apps for Your Domain. Nakon toga preimenovana je u Google Apps for Work, najduže je nosila ime G Suite, a danas se ceo kancelarijski paket službeno naziva Google Workspace. Besplatna pretplata, koja uskoro ističe, naziva se G Suite legacy free edition.

Spomenimo i da se Workspace danas besplatno može aktivirati tek u svojstvu neprofitne organizacije ili obrazovne ustanove.

Detalje o prelasku na neki od naplatnih razreda možete pronaći na njihovoj FAQ stranici. Poslovni paketi naplaćivaće se od 6 dolara mesečno ili više, zavisno o odabranom nivou usluge.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.