Messenger napokon dobio punu end-to-end enkripciju


Facebook-ov Messenger jedna je od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje u svetu, uprkos tome što je najgora po količini podataka koju o korisnicima prikuplja, i što (barem do sada) nije nudila standardnu end-to-end enkripcionu zaštitu. Popularnost Facebook-a jednostavno je za sobom korisnike "povukla" na Messenger, pa ih se sada u svetu ovim sistemom aktivno služi više od 1,3 milijarde ljudi.

Svi oni od sada će imati mogućnost uključiti spomenutu enkripcijsku zaštitu za sve svoje razgovore, kako individualne tako i grupne, pa čak i za pozive koje obavljaju preko iste aplikacije. Za razliku od glavnih konkurenata, ovaj vid zaštite kod Messengera i dalje ostaje na "opt-in" principu – nije, dakle, uključen po defaultu već ga svaki korisnik za sebe mora ručno aktivirati.

Novu inicijativu koja se tiče bezbednosti i privatnosti chata na Messenger-u, iz Mete su prisnažili još jednom zanimljivom funkcijom. Naime, još od prošle godine ova aplikacija nudi slanje samouništavajućih poruka, za koje se može odrediti vreme nakon kojeg će nestati. Kako bi se osiguralo da će tako poslate poruke zaista ostati jednokratne i privremene, Messenger će od sada pratiti i kada netko od kontakata uhvati snimak ekrana (screenshot) neke samouništavajuće poruke – a pošiljaocu će to odmah dati do znanja.

Ova funkcija će također postati dostupna svim korisnicima Messengera tokom narednih nedelja.

Istovremeno sa ovim objavama najavljeno je i ponešto zanimljivih ostalih dodataka Messegner-u. Prijateljima ćete od sada moći slati gifove i stickere unutar end-to-end enkripcijom zaštićenih razgovora. Omogućene su i direktne reakcije na individualne poruke, odgovaranje na njih, prosleđivanje i slično – sve funkcije na koje su korisnici chat aplikacija naviknuti, od sada će biti dostupne i u enkripciono zaštićenim chatovima u Messenger-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.