Nemačka aktivistkinja nadmudrila ''nepostojeću'' tajnu službu koristeći Apple-ov AirTag


Nemačka aktivistkinja Lillith Wittmann tvrdi da je otkrila kako je nemačka Federalna telekomunikaciona služba samo paravan iza kojeg stoji tajna obaveštajna agencija. Da bi to dokazala iskoristila je Apple-ov AirTag privezak, piše Apple Insider.

Whittmann je opisala kako je naletela na savezno telo koje ne postoji. Prošla je svaki korak da kako bi doznala šta je mogla o agenciji, uključujući i gde im se nalazi kancelarija, piše portal iMore.

Neki od koraka koje ona detaljno opisala više se ne mogu reprodukovati, poput traženja popisa saveznih vlasti na internetu. Uključila je u opis i transkripte telefonskih razgovora sa zvaničnikom, čiji je telefonski broj koji je tada prijavila, prestao da radi u međuvremenu.

Wittmann je zapravo radila na pronalaženju Federalne telekomunikacione službe, takođe poznate i kao Bundesservice Telekommunikation.

Aktivistkinja navodi nekoliko razloga zbog kojih veruje da je ta služba deo Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova ili BMI, i zaključuje da se reč o prikrivenom telu.

Bundesservice Telekommunikation je tajni deo obavještajne agencije pod nazivom Savezna kancelarija za zaštitu ustava, tvrdi Whittmann.

Ističe i da su svi s kojima je razgovarala poricali da su deo agencije. Zaključila je da bi dobar pokazatelj bio kad bi mogla dokazati da poštanska adresa tog saveznog tela vodi do kancelarije agencije.

Wittmann je rekla da se fizički može istražiti i razumeti gde završava pošta poslata na tu poštansku adresu. Ljudi takođe mogu poslati mali uređaj, poput AirTag-ova da prenese svoju trenutnu poziciju i da se na taj način vidi gde je fizički završio.

Wittmann je stoga poslala paket sa Apple AirTag-om i pratila ga putem Apple-ove Find My opcije, dok je paket putovao kroz centar za sortiranje u Berlinu do kancelarije za sortiranje u Köln-Ehrenfeldu.

AirTag je na kraju završio u Kancelariji za zaštitu ustava u Kölnu, piše portal MacTrast. AirTag adresiran na telekomunikaciono telo sa sedištem u jednom delu Nemačke tako je završio u kancelarijama agencije sa sedištem u drugom delu zemlje.

Opsežno istraživanje Whittmann sad je detaljno opisano na nemačkoj Wikipediji za saveznu telekomunikacionu službu, a te opisuje kako je otkrila obaveštajnu agenciju.

Sama Whittmann je poručila da agencija može zadržati Apple AirTag koji je poslala uz paket. Zaključila je da, iako su AirTag-ovi skupi, nema želju da ih vrati.

Apple-ovi AirTagovi korišćeni su u različitim okolnostima. U novembru 2021. godine, na primer, jedan muškarac je koristio AirTag za uhođenje jedne žene.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.