Netflix će u Rusiji morati da prenosi TV programe i dodatno prilagodi sadržaj


Sve platforme za video streaming koje u Rusiji imaju preko 100 hiljada pretplatnika zakonski su klasifikovane kao audiovizualne usluge. Državni regulator telekomunikacionih tržišta Roskomnadzor u ovu je kategoriju poslednje nedelje 2021. godine uključio i Netflix, što je američki streaming servis stavilo u drugačiji položaj na tom tržištu.

Najvažnija promena koju Rusija sada zahteva od Netflix-a jeste da svojim pretplatnicima učini dostupnim programe 20 državnih televizijskih kanala. To uključuje državnu televiziju Channel One, zabavne kanale NTV, ali i službeni kanal Ruske pravoslavne crkve, Spas, prenosi Moscow Times. Ovi kanali bi se na ruskoj verziji Netflix-a trebali pojaviti u martu.

Pored toga, Netflix sada mora svoe sadržaje prilagoditi i ruskom zakonu koji zabranjuje promovisanje ekstremizma, kako ga oni definiraju. Ova odredba je prilično kontroverzna, jer se njome vlasti neretko služe kako bi, označavanjem sadržaja ekstremističkim, utišali glasove opozicije i praktično sprovodili cenzuru na Internetu.

Prema sličnim propisima Rusija je nedavno kaznila Google i Metu, navodeći kako se na njihovim platformama takođe šire razni oblici ilegalnog sadržaja. Spomenimo da pod nepoćudnim i ilegalnim sadržajem u Rusiji podrazumevaju "promociju" LGBT zajednice, odnosno bilo kakav sadržaj koji ima veze sa istospolnim zajednicama i sličnim temama, neprikladnima za rusku konzervativnu vlast.

Uključivanje Netflix-a u registar audiovizualnih usluga navodno je posledica nezadovoljstva lokalnih streaming kompanija, koje su tražile da se i američkog konkurenta svede na ista pravila prema kojima oni moraju da posluju. Netflix će dodatno morati da otvori i filijalu u Rusiji preko koje će voditi poslovanje u toj zemlji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.