SAD traže od provajdera da odlože aktiviranje 5G mreža u C-bandu zbog avio industrije



Telekomunikacione 5G mreže nove generacije, koje emituju signal u C-bandu (frekvencionom područiju između 3,7 i 4,2 GHz), trebale su na područiju SAD-a da budu aktivirane u novembru. Rok za njihovo pokretanje pomeren je na 5. januar, ali to nije bilo dovoljno da se ispitaju moguće interferencije sa instrumentima u putničkim avionima. Američki telekomi AT&T i Verizon planirali su svoje mreže da aktiviraju, dakle, početkom ove godine, ali onda je došao javni poziv za novo odlaganje koji su zajednički poslali Airbus i Boeing.

Oni su zatražili da se aktiviranje 5G mreža dodatno odloži na još barem dve nedelje, kako bi se ono sprovelo na potpuno bezbedan način. Naime, aviokompanije tvrde da bi 5G odašiljači u spomenutom frekvencionom područiju mogli stvarati značajne interferencije sa signalima avionskih radarskih visinomera, onemogućujući im sigurno sletanje u najmanje 40-ak velikih aerodroma u SAD-u. To bi, naveli su u svom pismu, prouzrokovalo brojne probleme, preusmeravanja letova i stvorilo bi ogromne gubitke celoj industriji.

promalac otvorenog pisma, američki ministar saobraćaja Pete Buttigieg, sada se složio sa Airbus-om i Boeing-om pa je, zajedno sa agencijom za avijaciju FAA, od Verizon-a i AT&T-a službeno zatražio odlaganje pokretanja nove mreže na dodatne dve nedelje.

Telekomi i dalje tvrde da snage njihovih repetitora nisu dovoljno velike da bi ometale instrumente aviona, a navode i da pokretanje sličnih mreža izvan SAD-a nije dovelo ni do kakvih problema u avioindustriji.

Pomalo cinično su poručili i da bi ova industrija trebala pogledati koliko su letova otkazali samo u poslednje dve nedelje zbog sopstvenih problema (primarno zbog COVID-a tada je bilo otkazano oko 20 hiljada letova), i dodali da prevoznici ne bi trebali da budu zabrinuti zbog 5G-a nego upravo zbog većih problema koje imaju "unutar industrije koju su poreski obveznici nedavno spasili sa 54 milijarde dolara".

Verizon i AT&T sada razmatraju daljnje korake, FAA radi na određivanju prioritetnih aerodorma i analizi uticaja 5G mreža na avione u njihovoj blizini, ali kažu da im za tehničko dovršenje tog posla treba još barem dve nedelje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Gde su sad prepametni filozofi koji opravdavaju 5G ? Oni "ZNAJU",wooow, i "SVE SU PROUČILI", da je 5G bezbedan!!!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.