Turski farmer kravama stavlja VR naočare kako bi davale više mleka


Kažu da će Metin (Facebook-ov) projekat virtualne stvarnosti Metaverzum biti početak potpuno nove ere. Ali, dok živimo u iščekivanju mogućnosti koje će nam ponuditi ovaj novi vrli virtualni svet, dobro je podsetiti se da virtuelna stvarnost nije samo za ljude.

Prošle godine svetom se tako proširila vest o tome kako u Rusiji kravama stavljaju VR naočare kako bi se opustile gledajući virtualne zelene pašnjake i tako davale više mleka.

Nešto slično sada je učinio i turski farmer koji je istu teoriju primenio na sopstvenim kravama. İzzet Koçak, stočar iz Aksaraya, počeo je da stavlja VR naočare svojim kravama kako bi video hoće li životinje zaista proizvoditi više mleka ako poveruju da se umesto u zagušljivim štalama nalaze na osunčanim pašnjacima.

Kako piše turski Anadolu Ajansi, Koçak se nadao da će krave, zimi zatvorene u štali, biti srećnije sa VR naočalrima na glavi i onda proizvoditi više mleka. Ovo mu nije prvi eksperiment; turski seljak je pre toga kravama puštao smirujuće zvukove klasične muzike.

U prvoj fazi isprobao je naočare za virtualnu stvarnost na dve krave i pratio njihovo ponašanje sledećih deset dana. Pokazalo se da su krave sa VR naočarima počele da daju više mleka, a povećalo se i njegov kvalitet.

Turski farmer tvrdi da je proizvodnja kravljeg mleka porasla sa 22 litre na 27 litara dnevno. Koçak sad planira da nabavi još 10 naočara za svoje krave.

Iako se prvi rezultati čine pozitivnima, time se otvaraju i neka ozbiljna etička pitanja: imaju li ljudi pravo da zbog više mleka krave teraju da žive u virtuelnoj stvarnosti, samo je jedno od njih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.