Tužba protiv Google-a zbog kršenja privatnosti korisnika i praćenja lokacije


Rastućem popisu tužbi protiv Alphabet-a, odnosno Google-a, od ove nedelje možemo dodati još jednu. U SAD-u su District of Columbia i tri savezne države podigle tužbu protiv internet diva zbog kršenja privatnosti korisnika njihovih usluga te zbog primene poslovnog modela koji je, tvrde, baziran na konstantnom nadzoru svojih korisnika.

U tužbi stoji kako u stvarnosti korisnici Google-ovih proizvoda ne mogu sprečiti kompaniju u prikupljanju i skladištenju podataka o njihovoj lokaciji, a na tim podacima Google zarađuje. Navodi se kako Google ima mogućnost da bez presedana svakodnevno prati živote svojih korisnika o čemu, naravno, oni nemaju saznanja. A prikupljanje tih podataka je od ključne važnosti za njihov biznis digitalnog oglašavanja koji je Alphabetu u 2020. doneo prihode od 150 milijardi dolara.

Takođe, Google uverava korisnike da imaju potpunu kontrolu nad svojim podacima, a u stvarnosti se to nije pokazalo kao istina, tvrdi se u tužbi.

Iz Google-a, očekivano, demantuju navode iz tužbe. U objavi za javnost kažu kako su podaci koji se koriste u tužbi bazirani na netačnim i zastarelim tvrdnjama oko podešavanja u Google-u. "U svoje proizvode smo uvek implementirali opcije za privatnost i omogućili snažnu kontrolu podataka o lokaciji"”, stoji u saopštenju kojeg je potpisao portparol Google-a Jose Castaneda.

Inače, protiv Google-a slična je tužba podignuta pre dve godine u Arizoni, ali sudija je odbio da donese presudu po kratkom postupku, bez porote, uz obrazloženje da za takav zahtev tužilaštva nema dovoljno dokaza. Sudija je tada rekao kako je odluka bazirana na podacima o internoj komunikaciji unutar samog Google-a, a ti su podaci nisu pokazali da je Google zavaravao korisnike oko zaštite njihovih ličnih podataka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.