Bezbednosni stručnjaci upozoravaju na opasnost koju skrivaju QR kodovi


Super Bowl je puno više od finalne utakmice najpopularnijeg sporta u SAD-u. To je događaj čiji su muzički nastupi na poluvremenu legendarni, dok se o reklamama koje se prikazuje u pauzama dugo priča.

Reklama o kojoj se verovatno najviše pričalo nakon ovogodišnjeg Super Bowla jeste ona Coinbase-a. Rudimentarna i jednostavna, svoj je cilj itekako ispunila - privukla je pažnju korisnika, a zbog velike navale (iz Coinbase-a kažu čak 20 miliona klikova u jednom minutu), srušena je aplikacija, što najbolje govori o interesu.

Kao što možete videti u priloženom videu, cela reklama svodi se na QR kod koji se lagano pomera po ekranu i menja boju. Milioni su, dakle, skenirali taj kod koji ih je odveo na stranicu Coinbase-a gdje su za prijavu na njihov servis mogli dobiti 15 dolara u Bitcoinu. Mnogi su tu šansu i iskoristili.



Nakon što je reklama osvojila Ameriku i svet, deo bezbednosnih stručnjaka upozorio je kako QR kodovi mogu predstavljati potencijalnu sigurnosnu ranjivost. To se ne odnosi na konkretnu reklamu, ali njen veliki uspeh mogao bi popularizovati oglašavanje putem QR kodova, odnosno veći broj ljudi u budućnosti bi ih mogao početi da skenira. Tu šansu mogli bi iskoristiti i cyber kriminalci.

Analitičar CSS Insighta Ben Wood QR kodove uporedio je sa phishing mailovima. Reč je o lažnim mailovima koji su napravljeni da izgledaju kao da dolaze od određenog bezbednog izvora, ali klik na link u njima može korisnike odvesti na nekakve lažne stranice gde svoje podatke mogu predati kriminalcima ili na kojem mogu preuzeti nekakav malware.

Zato sve poziva na oprez, a naročito treba paziti na javne lokacije poput parkinga, šoping centara i slično u kojima kriminalci mogu polepiti nalepnice sa phishing QR kodovima i čekati korisnike da ih skeniraju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.