Drama se nastavlja? Epic dobija podršku od brojnih država u borbi protiv Apple-a


Višemesečna i iscrpna sudska parnica između Apple-a i Epic Games-a, privela se kraju u septembru prošle godine. Podsetimo, prema odluci nižeg suda, tehnološki gigant iz Cupertina nije monopolista i radi u skladu sa federalnim i državnim zakonima SAD-a, ali ipak mora da promeni način poslovanja.

Epic nije bio zadovoljan presudom nižeg suda, pa je uložio žalbu. Stvar se sada zakuvala nakon što su državni advokati 34 države i okruga Kolumbije podneli amicus curiae izveštaj, u kojem je glavni reč vodio Utah tvrdeći da je Apple-ovo ponašanje naštetilo i dalje šteti developerima mobilnih aplikacija i milionima građanima.

"Apple nastavlja da monopolizuje rešenja za distribuciju i plaćanja unutar aplikacija za iPhone uređaje, guši konkurenciju i prikuplja nadkonkurentnu (supracompetetive) dobit u industriji pametnih telefona koja vredi gotovo trilion dolara godišnje. Apple mora odgovarati za svoje ponašanje prema potpunoj analizi pravila razuma (rule of reason)“, stoji u izveštaju.

Državni advokati zapravo tvrde da niži sud nije u potpunosti uzeo u obzir pozitivne i negativne učinke Apple-ovog ponašanja u kontekstu antimonopolskog zakona. Drugim rečima, od žalbenog suda traže da ponove analizu, prenosi Ars Technica.

S druge strane, Apple je poprilično optimističan kada je riječ o žalbi Epica.

"Ostajemo predani osiguravanju da App Store bude sigurno i pouzdano tržište za potrošače i odlična prilika za developere", rekao je portparol Apple-a za Bloomberg. Očekuje se da će Apple odgovoriti na žalbu u martu ove godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.