Facebook Reels - kopija TikTok-a dostupna u gotovo celom svetu


Meta, krovna kompanija koja stoji iza Facebook-a i Instagram-a, potvrdila je da se njihova opcija kratkih videa, Reels, nastanila i na Facebook. Ovih dana ona je postala aktivna korisnicima diljem svijeta, pa tako i u Srbiji, a iz Mete kažu kako je sada njome pokriveno više od 150 novih država.

Reels je zapravo unapređena verzija Stories-a, takođe se nalazi u vrhu Facebook-ove mobilne aplikacije na iOS-u i Android-u, a omogućava kreiranje i deljenje kratkih video isečaka. Kao razlog za njeno širenje navedena je činjenica da polovina vremena provedenog na Facebook-u i Instagram-u otpada upravo na gledanje videa, a Reels je tamo daleko najbrže rastući format.

Osim što su sada postali globalno dostupnima, Reels na Facebook-u omogućavaju kreatorima sadržaja nove načine dopiranja do gledalaca, ali i dodatnu zaradu. Naime, Meta je u sklopu svog milijardu dolara vrednog programa podsticaja autora, odlučila odabranim kreatorima Reels-a platiti i do 35 hiljada američkih dolara na mesečno, ako njihovi Reels video zapisi budu dovoljno gledani. Ovaj program do sada je bio baziran na američko tržište i postigao je dobre rezultate, pa će ga Meta sada proširiti na još tržišta.

Pored toga, onima koji će snimati i deliti svoje Reels-e, Meta najavljuje i kako će njihovi radovi moći da budu i direktno monetizovani putem oglasa. Na video zapisima će biti vidljivi poluprovidni oglasni banneri, a autori će sa Metom deliti zaradu od prikaza oglasa na ovaj način. Oglašavanje unutar Reels-a biće za većinu tržišta aktivirano sredinom marta.

Facebook-ove će mobilne aplikacije omogućiti i nekoliko novih opcija za uređivanje Reels-a, njihovo snimanje u trajanju do 60 sekundi, a kako ih gledaoci nikako ne bi mogli izbeći – prikazivaće im se unutar sekcije Stories-a, u kartici Watch inače rezerviranoj za duže video isečke, među Grupama, na vrhu Feeda, kao i unutar Feeda, gde će ih algoritmi s vremena na vreme preporučivati korisnicima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.