Francuz pokušao da disciplinuje decu, pa celom mestu gasio pristup Internetu


Francuska regulatorna agencija za telekomunikacije, ANFR, ranije ovoga meseca primila je neobičnu prijavu smetnji od jednog operatera mobilne mreže. U njoj je stajalo da je u priobalnom mestu Messanges, na jugozapadu zemlje, primećeno da je mobilni signal na neki način ometan i da stanovnici nemaju mogućnost normalno koristiti frekvencioni spektar za mobilnu telefoniju i prenos podataka. Njihova istraga otkrila je detalj koji je zaintrigirao istražitelje – naime, svakoga dana isti se problem javljao najkasnije oko ponoći, i prestajao je oko 3 sata ujutro, bez izuzetka.

Stručnjaci ove agencije pokrenuli su istraživanje, u nadi da će otkriti šta to ometa signal mobilnih operatera u vreme kada većina stanovnika spava. Ubrzo su uvideli da neko koristi tzv. jammer, uređaj za aktivno ometanje signala, koji je u Francuskoj ilegalno posedovati i koristiti. Nakon jedne noćne istrage, vozilo sa opremom za snimanje signala dovelo je istražitelje do izvora ometanja, koji je lociran u jednoj kući na obali.

Sledećeg dana na mesto "zločina" izašla je policija, a stanovnik rečene kuće priznao im je da je sa Interneta naručio, i da zaista koristi jammer signala. Razlog za ovu ilegalnu aktivnost? Želeo je, kao odgovoran otac, onemogućiti svoju decu da, umesto da spavaju, tokom noći surfuju društvenim mrežama.

Ispostavilo se da je bila reč o ometaču signala koji je radio na više frekvencija, pa je brižni Francuz uspeo, osim svojim tinejdžerima, pristup telefoniji, Internetu i Wi-Fiju onemogućiti za veći broj svojih komšija. Nakon ove intervencije telekomi su potvrdili da noći u Messangesu sada protiču bez problema sa signalom.

Francuz je priznao kako je pretraživao web u nadi da će naći neko rešenje kojim bi smanjio "zavisnost" svoje dece o Internetu, i da je na forumima našao ovaj uređaj te ga kupio. Sada mu, prema francuskim zakonima, preti novčana kazna od 30.000 evra, ali i ona zatvorska, u trajanju do čak šest meseci, zbog korišćenja nedozvoljene telekomunikacione opreme. Platio je i 450 evra troška intervencije nadležnih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.