Google je popustio - neke opcije besplatnog Workspace-a ipak ostaju


U svojim ranim danima Google-ovog poslovnog servisa G Suite (danas Workspace) korisnici su ga mogli, u osnovnoj verziji, aktivirati besplatno i koristiti sopstveni domen na Gmail-u. Mnogi su tada tu pogodnost iskoristili, ali iz Google-a su im nedavno dojavili lošu vest – od 1. maja besplatnog korišćenja više neće biti, već će svi oni, žele li da nastave da koriste poslovni paket, morati aktivirati neku od naplatnih opcija pretplate.

Očekivano, ovaj je potez izazvao gomilu negodovanja na društvenim mrežama i forumima, pa su iz Google-a ipak donekle popustili. Samo nedelju dana pritiska od strane korisnika bilo je dovoljno da se odgovorni predomisle i najave da će neke besplatne usluge ipak ostati dostupne.

Prva komunikacija navodila je da oni koji Google Wortkspace besplatno koriste i imaju tamo e-mail na svom domeni, više to neće moći činiti nakon 1. maja, odnosno da će morati da počnu da plaćaju neku od pretplata. Ako to ne učine, nakon 1. jula nalog će im biti ugašen, a svi povezani podaci izbrisani.

Ali, sada su neki detalji na stranici podrške promenjeni, pa tamo stoji sledeće: "U narednim mesecima ponudićemo opciju prebacivanja vaših podataka na besplatnu opciju. Ova nova opcija neće uključivati premium opcije poput e-maila na sopstvenom domenu ili upravljanja sa više naloga. Imaćete mogućnost odvagnuti i ovu opciju pre 1. jula 2022. i eventualnog gašenja korisničkog naloga. Ažuriraćemo ovu stranicu sa više detalja u narednim mesecima."

Druga opcija, za one koji su besplatni G Suite koristili u privatne, a ne poslovne svrhe, mogu se putem administratorskih alata prijaviti za prelazak na privatni nivo korišćenja kako ne bi izgubili sve podatke s postojećeg naloga. Za obje opcije, preporučuje se proveriti ovaj link.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.