Hoće li stote verzije Chrome-a i Firefox-a izazvati svoj ''Y2K bug''?


Proteklih dana se u tehnološkim medijima može pročitati "zabrinjavajuće" upozorenje stručnjaka koji kažu kako bi verzije rednog broja 100 u popularnim internet browserima, Chrome-u i Mozilli, mogle izazvati probleme za korisnike i web stranice. Ovaj svojevrsni "Y2k bug" mogao bi se dogoditi sa nadogradnjama ovih browsera u narednih nekoliko meseci, a njihovi developeri već rade na umanjivanju potencijalnih posledica.

Zašto bi, dakle, 100. verzija, ni po čemu revolucionarna nadogradnja browsera, mogla uzrokovati probleme? Ne radi se o nekoj novoj tehnologiji ili promeni paradigme, već jednostavno o činjenici da broj 100 ima – tri cifre. Naime, browseri prilikom posete sajtovima u sklopu HTTP headera serveru šalju User-Agent string, zapis prema kojem server identifikuje browser. S obzirom na to da različiti serveri različito procesiraju ovaj zapis, moguće je da se neki od njih "zbune" kada im browser umesto dve, dojavi tri cifre kao oznaku svoje verzije.

Sličan problem pojavio se bio i pre više od 12 godina, kada su browseri sa verzije 9 prešli na 10, pa su neki sajtovi za njih nakratko prestali da rade. To developerima daje naslutiti da će širokom primenom nadogradnje na verziju 100 ponovno doći do sličnih problema.

Developeri Google-ovog Chrome-a i Mozillinog Firefox-a takođe testiraju kako će internet stranice reagirati na brojčanu oznaku verzije 100, a nekoliko pronađenih problema već je i zakrpljeno. U slučaju da stota verzija dovede do većih poremećaja, implementirane su i strategije za suočavanje sa takvim, vanrednim problemima. Najčešće se rezervni plan sastoji od privremenog prijavljivanja verzije 99, dok svi sajtovi ne budu potpuno prilagođeni na trocifrene oznake.

Na ovoj stranici se na GitHub-u mogu pratiti prijave očekivanih problema sa Chrome-om i Firefox-om 100, a među zahvaćenima su, na primer, web stranice Yahoo-a, Daimler-a, Bethesda, poljskog T-mobilea, i britanskog portala Mirror.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.