Meta izgubila 10 milijardi dolara na metaverseu


U oktobru prošle godine Mark Zuckerberg i društvo iz Facebook-a podigli su priličnu količinu prašine najavom metaversea, paralelnog digitalnog VR sveta u kojem ćemo (navodno) jednog dana svi boraviti, raditi, zabavljati se i družiti uz pomoć VR naočara i headsetova.

Povodom toga Facebook je čak odlučio da promeni ime krovne kompanije u Meta, a za razvoj metaversea je zadužio svoju diviziju Reality Labs. Mada je mnogima sama reč metaverse zvučala kao nešto iz SF literature i samo zbog nje je Zuckerbergova vizija privukla puno pažnje javnosti, drugi su u njoj videli samo sofisticirani način marketinga koji bi Facebook-u trebao da poveća prodaju Oculus Quest 2 headsetova, a proizvođače VR hardvera i softvera natera da rade svoje proizvode za Facebook-ovu platformu.

Mada su se u metaverse uključile mnoge kompanije partneri, dobar deo najvećih za sada ne namerava da radi ništa po tom pitanju, a Apple je u samom startu izjavio da ga metaverse uopšte ne zanima.

Meta sada postaje svesna da će je metaverse puno koštati, a najnoviji finansijski izveštaj tvrtke to najbolje potkrepljuje, jer se iz njega vidi da je Reality Labs tokom prošle godine Facebooku ostvario gubitak od 10 milijardi dolara.

Zuckerberg je u obraćanju investitorima rekao da to neće nimalo omesti dalji razvoj metaversea jer kompanija vidi jasan smer kretanja, "iako putanja prema napred nije savršeno definisana".

Šef Facebook-a je ujedno najavio planove o lansiranju novog high-end VR headseta i razvoj mobilne verzije Horizon VR iskustva.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.