Meta izgubila je 500 milijardi dolara tržišne vrednosti u pola godine


Kada je Mark Zuckerberg promenio ime svoje kompanije iz Facebook-a u Metu, mnogi su komentarisali kako je to napravio samo kako bi fokus javnost prebacio sa problema u kojima se kompanija nalazila. Podsetimo, obaveštajka Haugen tada je progovorila kako su istraživanja sprovedena unutar samog Facebook-a ukazala na negativan učinak Instagram-a na tinejdžere, pogotovo na devojčice, ali oni nisu ništa napravili kako bi to popravili. Prioritet im je bio profit, umesto dobrobiti korisnika.

Dok su se kritike Facebook-a gomilale, Zuckerberg je u oktobru, kao grom iz vedrog neba, najavio promenu imena kompanije. Meta, kako se sada kompanija zove, predstavlja novi smer i fokus u kojem se kreću i koji bi trebao biti budućnost, a orijentisan je na metaverse, odnosno virtuelne svetove u kojima bi ljudi u budućnosti trebali da provode puno vremena.

Od kada je Facebook ostvario vrhunac svoje tržišne vrednosti, što je bilo pre otprilike pola godine, kada je ona premašila granicu od bilion dolara, kompanija je izgubila više od 500 milijardi dolara. Meta danas na tržištu vredi oko 550 milijardi dolara, a prognoze analitičara za bližu budućnosti nisu preoptimistične.

Puno veći udarac od lošeg PR-a nakon problema sa Instagram-om Zuckerbergu je dao Apple koji je promenama svog operativnog sistema korisnicima omogućio da blokiraju Facebook-ovo praćenje njihovih aktivnosti na iPhone-u, a istim smerom namerava da krene i Google. Bez praćenja korisničkih aktivnosti, Facebook ne može precizno plasirati oglase, što utiče na njihove prihode. Kada tome dodamo i činjenicu da je prvi put zabeležen pad korisnika Facebook-a i da su iz same kompanie upozorili kako im za budućnost poslovanja opasnost predstavlja TikTok, jasno je koliki su potencijalni problemi koji stoje pred kompanijom.

Takođe, ulaganja u metaverse koja su velika neće se isplatiti tako brzo - govorimo o godinama, tako da je pitanje u kojem će se smeru kretati kompanija u bližoj, ali i daljoj budućnosti. Svedočimo li početku kraja Marka Zuckerberga ili je Facebook trenutno prevelik da bi propao, to ćemo tek videti, ali svakako poslednji meseci nisu onakvi kakvima se osnivač kompanije nadao.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.