Meta preti gašenjem Instagram-a i Facebook-a u Evropi


Kompanija nekada poznata kao Facebook danas nosi ime Meta, a ovih je dana predala svoj godišnji izveštaj koji od njih zahteva američka Komisija za vrednosne papire SEC. U tom dokumentu pažljivi su čitaoci otkrili jednu zanimljivost koja tiče Evrope.

Naime, poznato je kako je Facebook proteklih godina bio poprilično pogođen skandalima vezanima uz curenje podataka, kao i da se to nikako nije svidelo za njih u Evropskoj uniji nadležnom regulatoru, Irskoj komisiji za zaštitu podataka (IDPC), koji ih je istraživao zbog kršenja GDPR-a.

U septembru 2020. godine ovaj je regulator doneo odluku o zabrani prenosa podataka iz Evrope u SAD, što se kompaniji gladnoj podataka nikako nije dopalo. Još tada su spominjali da bi sprovođenje ovakve zabrane moglo dovesti do prekida njihovog rada u na područiju EU, a ista je "pretnja" sada još jednom ponovljena. Trenutno je IDPC-ova odluka suspendovana i stvar je na dodatnom razmatranju.

Facebook i Instagram neće biti dostupni u EU?
Konačna odluka o ovom slučaju trebala bi da bude doneta tokom prve polovine ove godine, a o tome Meta piše: "Ako ne budemo mogli prenositi podatke između Evrope i SAD-a, izgledno je da nećemo biti u mogućnosti da nudimo naše najznačajnije proizvode i usluge, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi, što će nepovoljno i materijalno uticati na naše poslovanje, finansijsko stanje i poslovne rezultate".

Deljenje podataka, odnosno obrada podataka o evropskim korisnicima u SAD-u, ključ je za prikazivanje ciljanih oglasa, kažu iz Mete. Na upit britanskog portala CityAM, Metin potpredsednik za komunikacije Nick Clegg izjavio je: "Nedostatak bezbednog i legalnog međunarodnog prenosa podataka oštetio bi privredu i usporio rast poslovanja zavisnog o podacima u Evropi".

Dodao je i da dugoročno treba osmisliti jasna globalna pravila, čvrsto utemeljena u zakonima, koja bi zaštitila prenos podataka preko Atlantika i prilično dramatično opisao situaciju ako se to ne dogodi: "U najgorem scenariju, ovo bi moglo značiti da maleni tech startup u Nemačkoj više ne bi mogao koristiti američkog davaoca usluga u oblaku. Španska developerska kompanija više ne bi mogla poslovati u više vremenskih zona".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.