Nvidia službeno odustaje od preuzimanja ARM-a


Preuzimanje koje se dogovaralo mesecima, pa bilo i službeno potvrđeno još u septembru 2020. godine, sada je i službeno propalo. Nvidia i SoftBank objavili su, naime, službeno saopštenje o odustajanju od kupoprodaje ARM-a. Podsetimo, britanski proizvođač čipova i ARM arhitekture u vlasništvu je japanskog SoftBank-a, a trebao je da pređe u ruke Nvidije za više od 33 milijarde američkih dolara.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva prošle godine su bile privremeno zaustavile ovu akviziciju, i tada je prvi puta proces "zapeo". Intervencija britanskih vlasti bila je "od javnog interesa", a cilj joj je bio istražiti može li preuzimanje ARM-a imati ikakve implikacije na nacionalnu bezbednost. Regulatorni zahtevi očito su se gomilali, jer Nvidija sada upravo njih navodi kao razlog za odustajanje od preuzimanja. Uprkos dobroj volji svih uključenih, stoji u saopštenju, značajni regulatorni izazovi sprečili su konzumaciju već potpisanog ugovora.

Umesto da pređe u vlasništvo američke Nvidije, Arm Limited sada će početi da planira samostalni izlazak na berzu. To bi trebalo da se dogodi do kraja naredne fiskalne godine, odnosno pre kraja marta 2023.

Iz Nvidije kažu kako će ostati u partnerskim odnosima i nastaviće da licenciraju ARM-ovu tehnologiju. "Očekujem da će ARM biti najznačajnija arhitektura procesora narede decenje", izjavio je Jensen Huang, osnivač i direktor Nvidije.

Kao posledica propalog ugovora ostalo je razrešiti i finansijske zavrzlame. Nvidija i SoftBank dogovorili su kako će ARM zadržati garanciju od 1,25 milijarde dolara koji je plaćen prilikom potpisivanja ugovora, i ti će se ARM-u beležiti kao prihod u ovom poslovnom tromesečiju. Zauzvrat, Nvidija će zadržati 20-godišnju licencu za koriščenje ARM-ovih tehnologija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.