Pikselizovani tekst ovim alatom lako može biti razotkriven


Kada na Internetu objavljujemo privatne podatke, ili to čine, na primer, sudovi i razne državne institucije, često postoji potreba za redigiranjem određenih podataka koji ne bi smeli da budu stavljeni na raspolaganje svima. U digitalno doba ovaj proces obavlja se prekrivanjem osetljivih podataka crnim pravokutnicima ili pak njihovim zamagljivanjem, odnosno pikselizacijom. Da ova poslednja metoda nije sa bezbednosnog stajališta najsrećnije rešenje, pokazao je Dan Petro, bezbednosni istraživač kompanije Bishop Fox.

On je objavio alat Unredacter, postavio njegov izvorni kod na GitHub, i dokaza da gotovo svaki pikselizovani tekst njime može da bude pročitan. Objavu ovog alata na svom blogu je prigodno naslovio "Nikada, ikada, ikada nemojte koristiti pikselizovanje za redigovanje teksta".

Kako bi dokazao da je jedini siguran način spomenuto zacrnjivanje teksta, Petro je uzeo više primera pikseliziranih tekstova i svoj alat "naučio" da ih vrati u izvorni oblik. Objavio je čak i kako izgleda proces pogađanja i dešifrovanja zamućenog teksta.



Unredacter je nastao kao odgovor na prošlogodišnji izazov kompanije Jumpsec Labs, koja je postavila dve pikselizirane linije teksta na web i pozvala sve zainteresovane da ih pokušaju dešifrovati. Petro je u tome bio uspešan, pa sada poziva sve zainteresovane da probaju ovu metodu i na svojim primerima pikselima sakrivenog teksta.

Na svom blogu je Petro detaljno opisao sve probleme koje pikselizacija sa sobom nosi, kao i načine na koje se tako sakriveni tekst može, korišćenjem raznih računarskih metoda, dešifrovati. Zaključak koji je napisao nameće se sam od sebe, ali nije ga loše ponoviti: Želite li da uklonite tekst, koristite isključivo crne trake ██████████. Nikad nemojte koristiti ništa drugo. Nikakva pikselizacija, blurovanje, zamućivanje, uvijanje... i da, obavezno proverite da je tekst skladišten kao slika. Nemojte napraviti grešku i svoj Word dokument napraviti tako da ima crni tekst na crnoj podlozi, jer se takav tekst može pročitati njegovim jednostavnim označavanjem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.