Ruski tinejdžer završio u zatvoru zbog ''planiranja terorističkih aktivnosti'' u Minecraft-u


Nikita Uvarov, 16-godišnjak iz Rusije, osuđen je na pet godina zatvora jer je navodno planirao da "digne u vazduh" zgradu Savezne bezbednosne službe Ruske Federacije (FSB) u popularnom Minecraft-u.

Naime, prema pisanju The Guardian-a, Uvarov i još dvoje tinejdžera privedeni su u Kansku 2020. godine, jer su delili letke podrške Azatu Miftakhovu, moskovskom matematičaru i aktivisti, kome se sudi za vandalizam.

Mladići su, nadalje, stavili jedan od letaka na lokalnu zgradu FSB-a pa su zbog toga uhapšeni. Policija im je potom oduzela telefone, na kojima su pronašli planove o uništavanju zgrade FSB-a koju su izgradili u Minecraft-u.

Neki istražitelji čak tvrde da su tinejdžeri takođe učili da izrađuju improvizovane eksplozivne naprave i detonirali ih u napuštenim zgradama, a optuživali su ih i za učestvovanje u terorističkoj organizaciji, što je na kraju odbačeno zbog nedostatka dokaza.

Mladi Uvarov je jedini dobio kaznu zatvora, dok su njegova dva prijatelja dobili uslovne kazne jer su sarađivali sa istražiteljima.

Ruske novine Novaya Gazeta objavile su da je Uvarov na sudu govorio o pritiscima vlasti tokom istrag, a poricao je i da je planirao bilo šta da "digne u vazduh" navodeći da nije kriv. Dodao je i da će zatvorsku kaznu odslužiti čiste savesti i dostojanstveno.

"Posljednji put na ovom sudu želim reći – ja nisam terorista", rekao je osuđeni 16-godišnjak.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.