Severna Koreja napala američkog hakera pa on ugasio internet u celoj zemlji


Američki haker poznat pod aliasom P4x preuzeo je odgovornost za gašenje interneta u kompletnoj Severnoj Koreji.

Iako je Severna Koreja približne veličine kao američka država Mississippi, ona poseduje tek nekoliko desetina internet stranica zaduženih za distribuciju državne propagande međunarodnoj publici.

Godinama su hakeri koji se obično povezuju sa lošim stvarima na internetu bili u ulogama aktivista, a unovije vreme otkrivaju istinu i činjenice pa čak pokušavaju i sprečiti grupisanje vojske blizu granica u vreme eskalacije tenzija. Međutim, razlozi zbog kojih je haker P4x "udario" na Severnu Koreju su lične prirode.

U januaru 2021. godine P4x je dobio fajl od drugog hakera koji je tvrdio da se radi o alatu za pomoć u njegovim projektima, međutim, 24 sata kasnije se P4x oglasnio na svom blogu i saopštio da severnokorejski hakeri napadaju američke bezbednosne istraživače. Fajl koji mu je poslat omogućavao je preuzimanje kontrole nad njegovim kompjuterom. Srećom, P4x je otvorio fajl na virtuelnoj mašini čime je zaštitio svoj računarski sistem od iskorišćavanja, ali bilo je jasno da ga je napala Severna Koreja.

Američkog hakera je kontaktirao FBI tražeći detalje o napadu i načinjenoj šteti, ali nije mu ponuđena nikakva zaštita od sličnih napada u budućnosti. Nakon godinu dana P4x nije obavešten o nikakvim merama protiv severnokorejskih hakera ili čak formalnog priznanja napada od SAD-a tako da je odlučio preuzeti stvari u svoje ruke.

P4x je za Wired.com demonstrirao kako je pronašao brojne ranjivosti softvera koji koriste severnokorejski sistemi, izvršio je napad i uspešno je oborio internet stranice ove zemlje i onemogućio pristup istim. Većina njegovih napada su bili automatizovani i pomogli su mu da otkrije još slabosti sistema kako bi ih što bolje mogao iskoristiti.

Korišćenjem servisa Pingdom je potvrđen pad većih rutera nedugo nakon napada američkog hakera, koji je takođe "ugasio" email i druge servise bazirane na internetu. P4x ne želi javno da otkrije ranjivosti jer bi Severnoj Koreji bilo lakše da ih otkloni.

Samo mali deo Severne Koreje može pristupiti internetu, dok je veći deo ograničen na lokalni internet. Stoga je jasno da su napadi američkog hakera zadali glavobolje režimu Severne Koreje, čime je on zadovoljan.

P4x ima cilj da okupi grupu hakera i zaoštri napade na Severnu Koreju kako bi "ukrali" više informacija sa njenih internet stranica.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.