iPhone je najzastupljeniji uređaj u premium segmentu, u svim regionima sveta


Counterpoint redovno donosi statistike o broju prodatih smartfona u svetu, a sada je dodatno proanalizovao tržite i slikovito prikazao zastupljenost brendova u tzv. premium segmentu. Ova kategorija uređaja je prošle godine dosegla vrhunac, tj. u ukupnom broju prodatih telefona postigla je najveći udeo do sada.

U nju su uvršćeni uređaji čija cena prelazi 400 dolara, a prodaja im je 2021. godine porasla za visokih 24%. Treba imati na umu da ova cena vredi za američko tržište i verovatno je izražena bez poreza, tako da bi kod nas ovaj prag mogao da bude nešto viši.

Najprodavaniji uređaj u ovom segmentu je, očekivano, Appleov iPhone, tako da je Apple najzastupljeniji brand, sa čak 60% udela. Drugi je Samsung sa 17%, a treći Huawei sa 6%. Takođe je vidljiva i razlika u odnosu na 2020. godinu, jer se udeo Apple-ovih uređaja povećava.

Možda još zanimljiviji detalj je raspodela po regionima. Naime, Apple je i po tom kriterijumu prvi, i to na svim kontinentima pa čak i u samoj Kini. U tabeli vidimo i ostale mega brendove, među kojima je i OnePlus. Huawei je još uvek snažno prisutan u Kini, ali i u Južnoj Americi, gde također možemo naći i Motorolu.






Naslovna fotografija: Daniel Romero / Unsplash
Grafici: Counterpoint

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.