Rusija aktivira plan za isključivanje sa Interneta


Planirano isključivanje sa Interneta je nešto za šta su Rusi spremni već nekoliko godina, a čini se kako bi se ono moglo i sprovesti. Naime, još pre tri godine pisalo se da je u toj zemlji na snazi zakon prema kojem će tamošnje telekomunikacione kompanije morati da sprovedu vežbu "isključivanja s Interneta". Rusija je time želela da proveri koliko je nezavisna o ostatku globalne svetske mreže, i da li je u slučaju velikog cyber napada spremna "osamostaliti" svoj deo Interneta, nazvan Runet.

U tom slučaju bi se internet saobraćah unutar Rusije odvijao samo kroz njihove mreže i infrastrukturu, bez zavisnosti o stranim kompanijama i državama. U vreme kada se o ovom planu prvi put pisalo bilo je jasno da je on deo povećanja kontrole nad internet saobraćajem i aktivnostima, budući da je državna agencija Roskomnadzor zadužena za kontrolu posebno uspostavljenih "nadzornih tački" i da ima zadatak sprečiti obavljanje bilo kakvih ilegalnih aktivnosti. Ali, tada je malo ko mogao pretpostaviti da će povod za isključenje biti rat u kojem će vodeće tehnološke kompanije napustiti Rusiju.

Prema dokumentu koji je objavila nezavisna beloruska Nexta TV, svi serveri i domeni koji rade u ruskom delu Interneta moraće da budu tamo i fizički prebačeni. Podaci sa njih će se, naravno, prikupljati i pratiti, a plan će biti aktiviran već 11. marta.

Isključenjem, odnosno preusmeravanjem celog domaćeg saobraćaja isključivo kroz domaće servere, Rusija želi da izbegne zavisnost o stranoj infrastrukturi. Dodatno, saznaje se i kako će sve kompanije koje posluju u Ruskoj Federaciji nakon ovoga petka morati da imaju web sedišta na domaćem domenu, .ru, i sve servere locirane unutar zemlje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.