Rusija bi na tehnološku blokadu mogla da odgovori legalizacijom piraterije


Gotovo svakodnevno čitamo vesti o tome kako je neka tehnološka korporacija odlučila da blokira ruske korisnike ili se povlači sa tog tržišta. Među najznačajnijima svakako u Apple, Microsoft, Samsung, Oracle i SAP, a najnoviji član tog popisa je Netflix, koji je objavio da će prestati sa pružanjem usluga streaminga na područiju Rusije, dok je TikTok objavio da će onemogućiti stvaranje novih sadržaja korisnicima u Rusiji.

Ali, niti Rusija ne miruje kad je reč o tehnološkom sektoru. Prvo su krenuli sa gušenjem internetskog saobraćaja prema Facebook-u i Twitter-u, da bi ih pre nekoliko dana Roskomnadzor i službeno blokirao. Da se Rusi ne predaju svedoče i novi predlozi koji su se ovih dana pojavili u ruskom parlamentu, Dumi. Ta zemlja se, kako se čini, najozbiljnije priprema za dugotrajni život pod zapadnim sankcijama, pa su izradili "akcioni plan za osiguravanje razvoja ruske ekonomije pod pritiskom sankcija". Neke od mera predviđene ovim planom imaju uticaja i na autorska prava, patente i njihove vlasnike koji "rade suprotno ruskim interesima".

Tako se jedna od sekcija akcionog plana bavi i softverom. Tamo stoji da bi, u slučaju da tehnološke kompanije povuku softverske licence ruskim korisnicima, lokalni zakon omogućavao da se softver koristi i bez licence – drugim rečima, piraterija u tim slučajevima više ne bi bila kažnjiva. Dok traju sankcije, predviđa zakonski predlog, piraterizovanje softvera za koji ne postoji ruska alternativa bilo bi dozvoljeno. To se, naravno, ne bi moglo odnositi na danas sve prisutnije usluge u oblaku, ali bi se moglo, recimo, koristiti za ilegalnu instalaciju operativnih sistema ili drugog lokalnog softvera.

Drugi predlog ide u smeru paralelnog uvoza. Naime, ako se proizvodi ne mogu uvoziti iz zemalja koje su Rusiji uvele sankcije, predlaže se da se oni uvoze bez službenog odobrenja proizvođača, preko neke od zemalja koje nisu uvele restrikcije za trgovinu sa Rusijom. Iz tog razloga akcioni plan predviđa ukidanje odgovornosti uvoznika za kršenje ekskluzivnih prodajnih ugovora, uključujući i autorska prava i zaštićene marke.

Treći zanimljivi predlog kojim se Rusija misli boriti protiv nedostupnosti Netflix-a i novih filmova jeste – privremeno legalizovanje piratskih torrenta. Spelikuše se da bi nekada najpopularnija pretraga torrenta, RuTracker, mogla ponovno da postane dostupna građanima Rusije. "Budući da su mnogi zapadni filmski studiji odbili da prikazuju nove filmove u Rusiji, putem torrenta bi korisnici mogli opet da imaju priliku da gledaju holivudske filmove", rekao je Dimitrij Ionin, zastupnik u Dumi, a prenosi TorrentFreak.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.