Ruski pametni telefoni s Androida prelaze na Harmony OS


Google je prestao da sertifikuje pametne telefone ruske kompanije BQ kao i ostalih ruskih proizvođača sa Android-om. Izvršni direktor BQ-a Vladimir Puzanov rekao je za Gazeta.ru da će njihovi novi uređaji biti bez podrške Google-ovih mobilnih usluga, odnosno da testiraju Huawei-jev operativni sistem Harmony OS kako bi ubuduće zamenio Google-ov operativni sistem za mobilne telefone.

Google je informirao ruske proizvođače kako im američki zakon zabranjuje daljnje pružanje usluga u Rusiji, zabrana se odnosi na prenos softvera i tehnologija američkog porekla u Rusiju. Prema Puzanovu BQ pametni telefoni koji koriste Harmony OS mogli bi se pojaviti već u drugoj polovini 2022. godine.

Sankcije Zapada će značajno uticati na izvoz gotovih proizvoda i tehnoloških komponenti u Rusiju, među najznačajnijim uticajima svako će biti tehnološki proizvodi, a sa njima i elektronski sektor. S druge strane sankcije prema Rusiji imaće mali uticaj na zapadne kompanije s obzirom na veličinu ruskog tržišta. IDC očekuje strmoglavi pad i spori oporavak potrošnje na ICT u Rusiji i u Ukrajini koja je pod ruskom agresijom, globalni uticaj tog pada biće donekle ograničen. Zajedno te dve zemlje čine samo 5,5% ukupne potrošnje na ICT u Evropi i 1% u celom svetu. SAD kako se navodi razmatra proširenje zabrane na sve komponente za pametne telefone i druge uređaje.

Sa sankcijama na uvoz tehnologije koje je nametnuo Zapad, Rusija će biti prisiljena da se okrene više Kini (koja je izjavila da se protivi sankcijama), posebno budući da ruska vlada žuri da zameni zapadne marke i zadržati pristup ključnim tehnologijama. Pobednici će verovatno biti kineski dobavljači kao što je Huawei, koji su i sami pod udarom zapadnih trgovinskih embarga.

Međutim, situacija je složena za druge proizvođače, kao što su Lenovo, OPPO i Xiaomi, koji već imaju značajne zapadne operacije ili ambicije da rastu u Evropi ili SAD-u. S obzirom na to da se Kina protivi zapadnim sankcijama, to stvara dilemu za te kineske dobavljače – slede li sankcije i zaustavljaju isporuke Rusiji, ali rizikuju da razljute kinesku vladu? Lenovo, koji ostvaruje većinu prihoda izvan Kine, je navodno već prestao isporučivati u Rusiju, ali još nije to službeno objavio. Dobavljači pametnih telefona Xiaomi i OPPO još uvek nisu zaustavili ruske isporuke, ali to ne urade to će svakako utjuticati na njihovu sposobnost međunarodnog rasta u budućnosti. Čak i ako Kina nastoji da podrži rusku tehnološku industriju, mogla bi otkriti da ograničenja uvoza ograničavaju njenu sposobnost efikasne trgovine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.