Telegram je u Brazilu blokiran jer nisu proveravali službeni e-mail


Brazilski vrhovni sud u petak je naredio blokadu aplikacije Telegram koja je izuzetno popularna u toj zemlji, a između ostalih, često je koristi i predsednik Jair Bolsonaro. Razlog blokade jeste što je Telegram na zahtev suda nije uklonio dezinformacije i profile koji su širili dezinformacije sa svoje komunikacione platforme. Ali posebno je zanimljiv, možemo reći i neverovatan razlog zašto Telegram nije poslušao odluku suda. Naime, verovali ili ne - nisu proveravali službeni mail na koji im je sud slao obaveštenja i upozorenja.

Tako je barem u službenoj objavi objasnio osnivač i izvršni direktor Telegram-a Pavel Durov. Kako nisu proveravali mail adresu koja je navedena na njihovoj službenoj stranici, tako nisu niti dobili obaveštenje o spomenutim zahtevima suda.

Prema Durovu, oni su u februaru ispoštovali zahtev dobijen od brazilskog suda te su im javili kako bi sve buduće zahtjeve za gašenjem računa trebali da šalju na poseban mail otvoren upravo za tu namenu. Ali sud je nastavio da šalje mailove na uopšteni korporativni mail kojeg, očito, niko u kompaniji nije pregledavao.

Zbog toga nisu dobili važna obaveštenja i nisu postupili prema zahtevu suda pa je sud doneo odluku o blokadi ove platforme u Brazilu.

Durov kaže kako su sa zakašnjenjem ipak otvorili te mailove i postupili prema zahtevima suda. Izvinio se sudu i zamolio ih da za nekoliko dana odlože svoju odluku kako bi mogli imenovati pravnog zastupnika koji bi u budućnosti mogao pravovremeno da reaguje na ovakve situacije.

Podsetio je kako u Brazilu desetine miliona ljudi svakodnevno koriste Telegram za komunikaciju s porodicom, prijateljima i kolegama, što je još jedan razlog zbog kojeg bi se ova situacija trebala brzo rešiti.

Priča sa blokadom Telegram-a u Brazilu ima i političku konotaciju jer je ovo omiljena platforma za komunikaciju Bolsonara, njegovih savetnika i ministara, a kako su ove godine predsednički izbori, jasno je kako će se brojna komunikacija (uključujući i širenje lažnih vesti) odvijati upravo putem Telegram-a, kao i drugih komunikacionih platformi i društvenih mreža.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.