Android 13 bi mogao da dokrajči SIM kartice


Android 13 koji će u svojoj službenoj verziji biti dostupan u drugom delu ove godine, donosi i zanimljivu novost, koja bi mogla označiti kraj tradicionalnih SIM kartica.

SIM kartice i dalje su temelj telefona, kako onih običnih, koje danas malo ko koristi tako i smartphonea. Ti maleni čipovi omogućavaju telefonske pozive, slanje poruka i pristup mobilnoj mreži uopšteno.

Prve su SIM kartice bile značajno veće, ali sa godinama su se smanjivale pa smo imali mini SIM, micro SIM i pod zadnje nano SIM kartice, koje danas koriste svi pametni telefoni. Mnogi pametni telefoni opremljeni su sa dva nano SIM ulaza za dual SIM telefoniju, što pak onima sa potrebom za dva telefonska broja, tipa privatnog i poslovnog, značajno olakšava život.

Unazad nekoliko godina, pametni telefoni u premium segmentu počeli su da dobijaju i tzv. eSIM, koji klasične kartice zamenjuje programabilnim čipom integriranim u sam telefon. Relativno česta je i kombinacija eSIM-a i nano SIM ulaza za dva broja.

Android 13 će kako se saznaje doneti nešto što zovu MEP ili multiple enabled profiles, a odnosi se na mogućnost skladištenja i istovremenog korištenja više korisničkih profila (čitaj brojeva) na jedan eSIM čip.

To otvara vrata potpunom ukidanju nanoSIM ulaza na budućim pametnim telefonima, što će opet imati druge benefite, kojima se možemo radovati.

Prvi je otvor manje na kućištu telefona, a drugi više prostora ispod haube za druge komponente. Pritom druge komponente, uvek naravno mislimo na bateriju, koja bi mogla popuniti prostor do sada rezervisan za SIM fioku.

Ovde je za sada reč o Android-u, ali ako ova priča zaživi, verovatno isto možemo očekivati i na Apple-ovim iPhone-ima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.