Apple korisnicima ponudio bolju zaštitu privatnosti, a oni iznenadili svojim izborom


Otkako je pre gotovo godinu dana Apple predstavio funkciju u svom operativnom sistemu iOS 14.5 koja korisnicima omogućava da daju ili uskrate privolu oglašivačima za praćenje njihovih aktivnosti, oglašivači su sa strahom promatrali ponašanje korisnika. Bojali su se da bi veliki broj korisnika mogao uskratiti dozvolu, što bi im uveliko otežalo plasiranje personalizovanih oglasa.

Ali, nedavno objavljeno istraživanje kompanije Adjust o trendovima u korištenju mobilnih aplikacija, pokazalo je kako korisnici menjaju svoje mišljenje i navike.

Prema podacima objavljenima u njihovom istraživanju, u maju 2021. neposredno nakon predstavljanja ove funkcije, broj korisnika koji su dali dozvolu za praćenje kretao se oko 16 posto na globalnom nivou. Godinu dana kasnije, taj se broj popeo na 25 posto. Iz Adjusta ističu kako oko 30 posto korisnika video igara omogućava developerima da prikupljaju podatke ne bi li im prikazivali prilagođene oglase. Za neke popularne igre, ta se brojka penje na neverovatnih 75 posto.

Kako ističu, stopa pristanka razlikuje se od aplikacije do aplikacije, ali pokazuje trend prema kojem su korisnici spremi dati podatke o svojim navikama ne bi li dobili oglase koji su im relevantni.

"Očekujemo da ćemo nastaviti da beležimo uzlazni trend jer će sve više korisnika prepoznati vrednost davanja dozvole i primanja personaliziranih oglasa - nešto što je gaming industrija uspešno prepoznala", ističu iz Adjusta.

Prema svemu sudeći, Apple će nastaviti sa korišćenjem ove funkcije pod izgovorom čuvanja privatnosti svojih korisnika. To što korisnici svojevoljno odustaju od privatnosti ne bi li dobili bolje i preciznije oglase (ili dodatne mogućnosti u aplikacijama), manje je bitno.

Korisnici Android-a trebali bi slične funkcijeda dobiju u novoj verziji ovog Google-ovog operativnog sistema, ali nije poznato tačno kad. Biće zanimljivo videti hoće li i oni prihvatiti praćenje u zamenu za preciznije oglase ili će im njihova privatnost biti važnija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.