Apple mora kupcu da plati više od 1000 dolara jer sa iPhone-om nije isporučio punjač


S modelom iPhone 12, Apple je najavio kako će veću pažnju posvetiti zaštiti okoline i borbi protiv klimatskih promena, a zapravo i još veću pažnju smanjenju svojih troškova i povećanju profita pa su, pored smanjivanja samih pakovanja, iz njih izbacili punjače. Kako korisnici njihovih telefona već imaju punjače, izgovor je bio da nema smisla da im u pakovanju isporuče nove punjače i time stvaraju dodatni elektronski otpad. Naravno, oni koji nemaju punjače ili žele brže punjače, moraće ih dodatno kupiti.

Takva odluka nije oduševila kupce koji, osim što su morali platiti više stotina, a neki i hiljadu i više dolara za iPhone, sada moraju platiti još novaca kako bi svoj uređaj mogli napuniti.

Dok je na većini tržišta sve ostalo na nezadovoljstvu korisnika koje su iskazali na raznim internet forumima i društvenim mrežama, u Brazilu je taj slučaj završio na sudu. Prvo ih je zbog zavaravanja potrošača sud kaznio sa 2 miliona dolara, nakon toga su studenti podigli tužbu protiv kompanije u kojoj su od njih tražili da im isporuči punjač i plati sudske troškove, a sada je jedan Brazilac dobio parnicu protiv Apple-a zbog istog slučaja neisporučivanja punjača.

Prema nedavnoj sudskoj odluci, Apple jednom Brazilcu mora platiti više od 1000 dolara. Odluka je bazirana na brazilskom zakonu prema kojem kompanije ne smiju prodavati proizvode koji zahtevaju kupovinu još jednog proizvoda, odnosno telefon se ne može prodavati bez punjača.

Iz Apple-a se, naravno, ne slažu sa takvom odlukom i tvrde da se s novim modelima iPhone-a mogu koristiti stari punjači - naime, u pakovanju se isporučuje USB-C kabal, ali ne i adapter za povezivanje sa strujom. Kako je reč o USB-C kablu, za punjenje se mogu koristiti samo adapteri s takvim ulazom, što znači da mnogi koji imaju punjače, ali sa drugačijim ulazom, svoje punjače ne mogu koristiti za punjenje iPhone-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    neka ih kaznjavaju kada su pljackasi i prodavaci magle... da smanje cenu uredjaja iako ne isporucuju punjac to im ne padne na pamet...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.