Apple-ova pretplata na hardver navodno već od 35 dolara mesečno


Bloomberg-ov reporter Mark Gurman je prošlog meseca objavio kako Apple navodno radi na usluzi pretplate na svoj hardver, uključujući, naravno, iPhone i iPad uređaje. Reč je o, podsetimo, usluzi koja bi omogućila korisnicima da plaćaju mesečnu naknadu za kompanijine uređaje.

Desetak dana kasnije, Gurman se u svom Power On biltenu ponovno dotaknuo ove teme, ali ovoga puta s novim, konkretnijim informacijama. Bloomberg-ov reporter, naime, predviđa da bi pretplata za iPhone 13 mogla koštati 35 dolara mesečno, dok bi ona za 13 Pro koštala korisnike 45 dolara.

Dalje, pretplata na Apple-ov flagship model, iPhone 13 Pro Max, navodno će koštati 50 dolara mesečno. Ako se uzmu u obzir sadašnje preporučene maloprodajne cene navedenih modela, Gurman tvrdi da bi ovakva pretplata mogla doneti Apple-u značajno veću zaradu, a na kraju bi i nazad dobili svoj telefon.

Drugim rečima, korisnik može kupiti iPhone 13 za 799 dolara ili može uzeti pretplatu od 35 dolara mesečno, što bi Appleu u tri godine donelo 1.260 dolara.

"Ovo je očito samo 'pozadinska matematika', ali Apple tako odjednom može generisati znatno više novca po potrošaču, a kupci ne moraju izdvojiti odmah stotine dolara za novi iPhone. Također, dobili bi najnoviji model svake godine, umesto svake tri što je inače prosek", objašnjava Gurman.

Ali, čak i ako će Apple naplatiti pretplatu manje nego što Gurman očekuje, i dalje će imati koristi od konstantnog priliva starijih telefona koje može ponovno ubaciti u rotaciju za pretplatu ili pak prodati. Kako ističe Gurman, kompanija takođe generiše preko 40 posto marže na iPhone hardveru, tako da je zaista reč o unosnom poslu za širenje.

"Dugoročno, Apple će zarađivati mnogo više novca nego bez ponude pretplate. iPhone ima prilično nisku stopu 'trošenja', a korisnici će u ovom programu pretplate ostati verovatno deceniju, možda i više. Dakle, to je više od 4.000 dolara prihoda po korisniku na 10 godina – samo na iPhone-ima – u scenariju od 35 dolara mesečno“, zaključuje Gurman.


Foto: Ehimetalor Akhere Unuabona / Unsplash

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.