Developeri besni - Apple uklanja zastarele aplikacije sa App Store-a


Brojni developeri naišli su na neobičan mail u svom sandučiću e-pošte poslednjih dana. Naime, Apple im je poslao "obaveštenje o poboljšanju aplikacija", u kome ih upozorava da će im ukloniti aplikacije iz App Store-a koje nisu ažurirane već duže vreme i daje im samo 30 dana da ih ažuriraju.

"Ovu aplikaciju možete zadržati dostupnom novim korisnicima za otkrivanje i preuzimanje sa App Storea tako što ćete poslati ažuriranje na pregled u sledećih 30 dana. Ako se ažuriranje ne pošalje u tom roku, aplikacija će biti uklonjena iz ponude", napisao je Apple u mailu.

Developeri nisu ostali ravnodušni na zahtev Apple-a pa su odmah podelili svoje reakcije na Twitter-u. Jedan od njih je i developer Protopop Gamesa, Robert Kabwe, koji kaže da tehnološki gigant iz Cupertina preti uklanjanjem njegove igre Motivoto jer nije ažurirana od marta 2019. godine.

"Muka mi je. Ovo nije cool. Video igre za konzole iz 2000. godine još su uvek dostupne za kupovinu. Ovo je nepravedna prepreka za indie developere", napisao je nezadovoljno Kabwe.



Nedugo nakon toga, javilo se još nezadovoljnih developera.

"Igre mogu da postoje kao dovršeni objekti! Ovi besplatni projekti nisu prikladni za ažuriranje ili live service model, oni su gotova umetnička dela od pre mnogo godina", kaže developerka Emilia Lazer-Walker kojoj Apple želi da ukloni nekoliko igri.



Apple je ovo uklanjanje najavio još 2016. godine, ali kako prenosi The Verge, nije sigurno jesu li kontinuirano sprovodili svoja pravila ili su tek to počeli nedavno činiti. Osim toga, kompanija nije nigde jasno definisala koje aplikacije smatra "zastarelim", odnosno koliko vremena aplikacija može biti bez ažuriranja, a da se ne ukloni sa App Store-a.

Iako Apple još nije komentarisao ovaj slučaj, javili su se brojni kritičari koji tvrde da bi mobilne aplikacije trebale ostati dostupne za preuzimanje bez obzira na njihovu uzrast. Takođe, navode i da je ova politika nepotrebno stroga za developere tvrdeći da Apple ne poštuje u potpunosti rad potreban za izradu indie igre.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.