Google izbacuje aplikacije koje tajno prikupljaju podatke


Google je odlučio iz ponude svoje Google Play prodavnice izbaciti aplikacije koje koriste milioni korisnika nakon što je otkrio da prikriveno prikupljaju podatke korisnika Android telefona.

Neovlašćeno prikupljanje podataka istraživači su otkrili na aplikacijama za vremensku prognozu, radarskim aplikacijama, QR skenerima, aplikacijama za molitve i drugim koje sadrže kod koji može prikupljati precizne lokacije korisnika, emailove, brojeve telefona i drugo.

Računarski kod koji prikuplja podatke otkrili su istraživači Serge Egelman sa Univerziteta Berkeley i Joel Reardon sa Univerziteta Calgary, koji su svoja otkrića poslali federalnim agencijama i Google-u, a Egelman kaže da se prema svemu viđenom mogu smatrati malwareom.

Kod je izradila kompanija Measurement Systems koja je navodno platila developerima da ubacuju njihov SDK (software development kit) u aplikacije.

Sporni SDK je otkriven na najmanje 60 miliona mobilnih uređaja, a Measurement Systems je prikupljao podatke najviše od korisnika na Srednjem istoku, Centralnoj i Istočnoj Evropi i Aziji.

"Baza podataka koja preslikava nečiju stvarnu e-poštu i telefonski broj u njihovu preciznu GPS istoriju lokacija posebno je zastrašujuća, jer bi se lako mogla koristiti za pokretanje usluge za traženje istorije lokacije osobe samo znajući njen telefonski broj ili e-mail, što bi se moglo ciljati na novinare, disidente ili političke suparnike", rekao je Reardon na istraživačkom blogu AppCensus gde možete pronaći i popis spornih aplikacija kako biste ih mogli izbrisati ako ih posedujete na svom uređaju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.