Netflix zbog pada broja pretplatnika najavljuje uvođenje reklama i zabranu deljenja lozinki


Objava kvartalnih rezultata Netflix-a do sada obično nije bila preterano uzbudljiv događaj, a analitičari su gledali tek je li streaming servis ostvario ciljeve u pogledu rasta broja pretplatnika. Ali, ovonedeljna objava finansijskih i poslovnih rezultata za prvo tromesečije ove godine privukla je mnogo više pažnje, i to iz nekoliko razloga. Prvi od njih već smo spomenuli – Netflix je, naime, prvi puta u više od deset godina prijavio pad broja aktivnih pretplatnika na svoj servis.

U poređenju sa tromesečijem pre ovoga, Netflix sada ima oko 200.000 pretplatnika manje – što je vrlo značajan pad, ne samo jer je prvi nakon dugogodišnjeg rasta, nego i iz razloga što je Netflix pre tri meseca bio prognozirao rast tog broja za oko 2,5 miliona. Za najveći deo gubitka broja gledalaca Netflix je zaslužan sam. Naime, njihova odluka o prekidu poslovanja u Rusiji "koštala" ih je oko 700.000 pretplatnika. Ali, čak i ako se to uračuna, kompanija je očito vrlo loše prognozirala svoj potencijal rasta i privlačenja novih korisnika, kao i uticaj rastuće konkurencije. U SAD-u i Kanadi izgubili su oko 600.000 pretplatnika samo zbog nedavnog povećanja cene pretplate.

Ovakav rasplet je, očekivano, uticao na cenu njihove deonice, pa je ona nakon kraja trgovinskog radnog dana na Wall Street-u potonula za čak 25%. Netflix i dalje ima oko 220 miliona pretplatnika.

Kako je gubitak zamaha u rastu broja pretplatnika razočarao investitore, tako bi i neke najave Netflix-a mogle razočarati i postojeće korisnike. CEO Reed Hastings je, naime, prilikom objave rezultata spomenuo dve stvari kojih se pretplatnici na njegov servis verovatno groze: zabranu deljenja lozinki i uvođenje reklama.

Nastavno na nedavno pokrenuto testiranje te mogućnosti, Hastings je izjavio da nemaju ništa protiv toga da neki gledaju Netflix na tuđi račun – ali da njihova kompanija treba za to dobiti neki novac. Stoga je, kaže, vrlo izgledno da će se u skorijoj budućnosti praksa iz Čilea, Kostarike i Perua verovatno preliti i na ostatak sveta. Korisnicima koji dele lozinku sa prijateljima i porodicom sa kojima ne dele isto domaćinstvo pretplata će vrlo verovatno poskupeti. Hastings predviđa da će za uvođenje ove nove naknade trebati oko godinu dana. Procene govore da korisnika koji na ovaj način besplatno gledaju Netflix ima oko 100 miliona.

Druga opcija kojom Hastings planira oporaviti prihode Netflix-a takođe neće biti draga mnogima, ali mogla bi "upaliti". Reč je o uvođenju jeftinijeg nivoa pretplate koja bi bila sponzorisana reklamama. To znači da bi, poput Disney-a ili HBO-a u nekim zemljama, korisnici za Netflix mogli plaćati manje, ali bi prilikom gledanja filmova i serija morali pogledati i poneki oglas.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    ja i dalje ne mogu vjerovati da netflix ima najlosije streaming aplikacije bilo web ili android aplikacija(telefon ili android box). Interfejs je ocajan i neke piratske aplikacije za gledanje filmova su daleko naprednije i sto se tice modernog izgleda tako i samog koristenja aplikacije a o podesavanjima playera da ne pricam.Prosto sa tolikim budzetom i zaradom nisu u stanju uloziti malo novca u redizajn nakon toliko godina... ako uvedu tu blokadu delenja naloga izgubice oni Boga mi jos dosta korisnika...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.