Pogledajte kako Apple-ov robot Daisy rastavlja iPhone


Video koji je objavila youtuberka Sara Deitschy prikazuje rad Apple-ovog najnovijeg robota Daisy, koji služi u procesu reciklaže i rastavlja iPhone.

Povodom Dana Zemlje Apple povećava svoje napore za smanjenje elektronskog otpada, a to podrazumeva korišćenje više matarijala koji se mogu reciklirati za proizvodnju svojih uređaja i pakovanja.

Apple u procesu reciklaže koristi robota Daisy koji je demonstrirao kako rastavlja vraćene i odbačene primerke iPhone-a kako bi došao do vrednih komponenti, a uz to i na pravilan način odložio opasne materijale.

Godišnje se odbace milioni primeraka iPhone-a, a Apple primi veliku količinu starih telefona koje korisnici šalju kako bi kupili novi iPhone 13.

Iz Apple-a tvrde da Daisy može rastaviti 1,2 miliona iPhone-a svake godine.

Robot prvo uklanja ekran, nakon toga hladi uređaj zbog vađenja baterije i odlaže je u kantu koju preuzimaju ljudi. Potom sledi proces uklanjanja šrafova i odvajanja komponenti, njihovo stavljanje na traku gde ih sortiraju ljudi. Svi delovi se odlažu na mesta za materijale koji se mogu reciklirati, a vredni materijali mogu biti uklonjeni te se potencijalno koristiti za druge uređaje.

Svet godišnje proizvede od 20 do 50 tona elektronskog otpada, a robot Daisy je tek deo napora Apple-a da do 2030. godine postane karbonski neutralna kompanija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.