Pojavio se novi opasni Android malware koji krade podatke


Malware odnosno zloćudni programi prete stalno, a korisnici Android-a po pravilu su izloženiji od iPhone korisnika. Otkriven je novi trojanac imena Octo, kojeg bi najbolje bilo da ne pokupi vaš telefon.

Ono što je najbizarnije u celoj priči je kako je octo trojanac izgledno zarazio 50.000 Android korisnika. Naime, izgleda da se skrio u aplikaciji Fast Cleaner, koja se nudila u Play Store-u i obećavala čišćenje suvišnih aplikacija i optimizaciju rada telefona, niže temperature procesora i sve ono što često mori korisnike Android telefona.

Istina je međutim sasvim drugačija, objavio je ThreatFabric. Naime, u kodu ove naizgled korisne aplikacije krije se dotični trojanac, koji je u stanju da spusti osvetljenje ekrana na minimum i isključi obaveštenja kako biste pomislili da je vaš telefon isključen.

Hakeru je pritom omogućio pristup PIN-ovima i lozinkama koje ukucavate za pristup telefonu i bankovnim aplikacijama, što je zadnje što želite.

Činjenica da se ovakav malware može provući u Play Store-u nikako nije ohrabrujuća, ali opet možete sa svoje strane učiniti maksimum da se zaštitite.

Nikad ne preuzimajte aplikacije sa neproverenih web lokacija i prodavnica. Uvek pre instalacije aplikacije iz Play Store-a pročitajte osvrte i ocene korisnika. To nije 100% zaštita, ali je barem nešto.

Neki drugi će vam reći da jednostavno kupite iPhone. Apple-ov iOS se zaista pokazao kao bezbedniji, ali i njima se s vremena na vreme u App Store znaju da se pojave ovakvi zloćudni programi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.