Širi se nova prevara sa lažnim e-mail porukama


Korisnici interneta su upozoreni da paze na zlonamerne email poruke koje se lažno predstavljaju kao da su poslate iz poznate kompanije za proizvodnju antivirusnog softvera Norton.

Britansko telo Action Fraud otkrilo je novu takozvanu phishing prevaru e-pošte, koja koristi brend Norton kako bi cyber kriminalci koji stoje iza te prevare ukrali novac i lične podatke od žrtava.

Action Fraud kaže da je primio 110 prijava u samo sedam dana u vezi sa lažnim e-porukama koje navodno dolaze od Norton-a, pokazujući razmere te nove pretnje.

U objavi na Twitter-u, Action Fraud kaže da lažne e-poruke tvrde da je žrtvina pretplata na antivirusni program, ili istekla, ili da se treba obnoviti.

Žrtve se pozivaju da kontaktiraju lažni tim za podršku kako bi otkazali nepostojeću pretplatu, ali uključeni kontaktni broj zapravo je prevara, sa operaterima koji će tražiti da izvuku lične ili finansijske podatke. E-poruke takođe često sadrže lažne linkove na web stranice na kojima će žrtve ponovno biti ciljane zbog svojih vrednih informacija, što bi moglo dovesti do trošenja bankovnih računa.

Navedene e-poruke nose službenu oznaku Nortona, a često čak imaju i adresu pošiljaoca koja počinje imenom kompanije, ali su isključivo zlonamerne.

Action Fraud ističe da vaša banka ili druge službene organizacije nikada od vas neće tražiti da podelite lične podatke putem e-pošte ili SMS-a, koji se mogu lažirati ili presresti. Ako ste zabrinuti zbog sumnjive poruke ili zahteva, uvek je najbolje kontaktirati nadležne vlasti.

Kampanje za krađu identiteta putem e-pošte, nažalost, uobičajena su funkcija za mnoge online korisnike, a kriminalci često otimaju logotip i brendiranje poznatih kompanija, kako bi pokušali prevariti ljude da im otkriju svoje podatke.

Nedavno su prevaranti pokušali upotrebiti PayPal brend za krađu od žrtava, postavljajući odredišnu stranicu koja izgleda gotovo identično stranici za prijavu na PayPal, istovremeno stvarajući e-poštu koja oponaša izgled i utisak newslettera, e-pošte sa obaveštenjima ili upozorenja iz kompanije.

Međutim, ova e-poruka sadrži link koji umesto da vodi žrtvu prema stvarnoj stranici za prijavu na PayPal, vodi je na lažnu odredišnu stranicu gde će, ako je žrtva lakoverna, odati svoje lozinke napadačima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.