Spameri preplavili YouTube


Poznati YouTube-ri koje na ovom video servisu prate milioni korisnika upozorili su kako je u poslednje vreme na njihovim kanalima, odnosno u komentarima na video zapise značajno povećana količina spama. Sa spamom naročito probleme imaju najpopularniji YouTube-ri, a neke od taktika spamera jest da oni oponašaju YouTube-re, odnosno koriste njihove lične podatke da bi prevarili korisnike da kliknu na link u poruci koju objavljuju.

"Svakim je danom sve gore", komentarisao je za The Verge Linus Sebastian sa kanala Linus Tech Tips. Kaže kako se u komentarima ispod videa objavljuju prevare vezane uz kriptovalute, dodatke prehrane i slično. Kada korisnici kliknu na linkove u tim komentarima, a nisu svesni da te linkove nisu objavili poznati YouTube-ri, otvaraju im se internet stranice na kojima vrebaju brojne prevare - od malwarea pa do upisivanja ličnih podataka na lažnim stranicama koji se tako predaju prevarantima i oni ih mogu dalje iskorištavati.

Na isti problem upozorava i Marques “MKBHD” Brownlee. On je rekao kako se situacija sa spamom otela kontroli te da YouTube treba što pre da reši taj problem.

YouTube u borbi protiv takvih komentara koristi različite alate koji uključuju i nadzor ljudi i korišćenje veštačke inteligencije i mašinskog učenja pa se većina štetnog sadržaja uklanja automatski. Zbog kršenja pravila vezanih uz spam i prevare, samo u posljednjem kvartalu prošle godine YouTube je uklonio više od 950 miliona komentara.

Ipak, dok većinu komentara uklone, neki ipak uspedju da pobegnu njihovom automatskom nadzoru, a u poslednje vreme je takvih komentara sve više.

Iz tog razloga, YouTube počeo je s novom eksperimentalnim alatom moderiranja sadržaja sa kojim će se više potencijalno neprikladnih komentara pregledati, odnosno recenzirati pre njihove objave. Iz ove kompanije kažu kako prate situaciju i način na koji se spamerske taktike menjaju i evoluiraju te će nastaviti sa prilagođavanjem svojih sistema kako bi se objava takvih komentara sprečila.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.