Više od pola računara ne može da se nadogradi na Windows 11


Podaci koje je objavio pružalac platforme za upravljanje IT sistemima Lansweeper pokazuju da su se nadogradnje na Windows 11 gotovo utrostručile u poslednja tri meseca, ali ukupna stopa usvajanja i dalje je mala.

Istraživanje Lansweeperovog softvera za upravljanje računarima na više od 10 miliona uređaja sa Microsoft-ovim OS-om pokazalo je da 1,44% korisnika sada koristi Windows 11, što je povećanje u odnosu na 0,52% računara koja su pokretala OS u januaru.

"Ukupno usvajanje ostaje sporo, gotovo šest meseci od početnog lansiranja sistema Windows 11 široj javnosti, budući da je prethodno istraživanje Lansweeper-a otkrilo da 55% skeniranih uređaja nije moguće nadograditi na Windows 11", rekao je Lansweeper.

Dok je većina Microsoft-ovih uređaja skeniranih Lansweeperovim softverom prošla test RAM-a (91%), samo je oko polovina testiranih TPM-ova (Trusted Platform Modules) zadovoljilo zahteve, odnosno 19% ih nije uspelo, a 28% nije bilo kompatibilno sa TPM-om.

"Dok je kompatibilnost CPU-a nešto viša i iznosi 44,9%, naše istraživanje pokazuje da samo 66,4% računara ima dovoljno RAM-a. Za TPM vest je mračna, jer samo 0,23% svih računara ima omogućen TPM 2.0. Ovo nije potpuno iznenađenje, jer TPM nikada nije bio potreban za prethodne verzije Windows-a.

Lansweeperovi podaci u velikoj su suprotnosti sa podacima davalaca softvera za računarski nadzor AdDuplex, čiji najnoviji podaci pokazuju stopu usvajanja od 19,4%. AdDuplex-ovo istraživanje pokazalo je, međutim, da je rast Windows-a 11 stagnirao prošlog meseca, pa je zabeleženo samo povećanje udela od 0,1% u odnosu na druga izdanja sistema Windows.

Alan Mendelevich, izvršni direktor AdDuplex-a, rekao je da razlika u stopama usvajanja verovatno dolazi iz činjenice da Lansweeperovi podaci dolaze sa računara poslovnih korisnika, dok AdDuplex-ovi dolaze prvenstveno iz potrošačkih sistema.

"Složio bih se da ni jedno ni drugo nije super tačno i nisam tržišni analitičar, ali manje od 1,5% zvuči nerealno čak i ako uzmete samo nove prodate računare sa sistemom Windows 11", rekao je Mendelevich.

Bez obzira na ove prilično velike razlike u rezultatima istraživanja, čini se da Windows 11 ne beleži rast kakav je očekivao Microsoft jer se korisnici ne žure nadograđivati hardver da bi mogao podržati instalacije ukoliko im sav softver, igre i poslovni programi savršeno rade i na Windows-u 10.

S druge strane postoji veliki broj korisnika koji je instalirao "ručno" Windows 11 na nepodržanim sistemima i do sada se nisu pojavili značajniji izveštaji da imaju problema zbog toga, iako je Microsoft više puta objavljivao sa kakvim bi se sve problemima mogli susresti u pogledu stabilnosti i bezbednosti sistema.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.