Zbog TikTok-a i Mark Zuckerberg ima razloga za zabrinutost


Porast popularnosti TikTok-a poslednjih godina je neverovatan, a velika popularnost, odnosno rastući broj korisnika odražavaju se i na njihove prihode od oglašavanja. Još prošle po tom parametru (zaradi od oglašavanja), premašili su Snapchat, omiljenu društvenu mrežu tinejdžera i mladih.

Za ovu godinu predviđanja za rast prihoda od oglašavanja TikTok-a još su veća pa bi oni trebali da porastu čak tri puta u odnosu na 2021. godinu. Ne samo da će po tim prihodima ove godine prestići i Twitter, nego bi oni trebali da budu veći od zarade Snapa i Twitter/a zajedno.

Prema podacima Insider Intelligence-a, zarada TikTok-a od oglašavanja u 2022. trebala bi doseći čak 11 milijardi dolara, dok bi tokom ove godine Twitter trebao da "okrene" 5,58 milijardi dolara, a Snap 4,86 milijardi dolara. Ako se takav strelovit rast TikToka i zarade od reklama nastavi, kompanija bi već za dve godine mogla zapretiti i YouTube-u koji od oglašavanja ostvaruje prihode od 23,6 milijardi dolara.

Iako je to puno manje od očekivanih prihoda Facebook-a i Instagram-a koji bi te godine trebali da dostignu čak 85, odnosno 82 milijarde dolara (podaci Insider Intelligence-a), Mark Zuckerberg ima razloga za zabrinutost. Naime, TikTok ne samo da je sve popularniji (ima oko 1,5 milijardi korisnika), dok je Facebook zabeležio pad broja korisnika, već je TikTok dominantan među korisnicima starim između 18 i 25 godina. Takođe, iako je njegovo korišćenje zabranjeno mlađima od 13, istraživanja pokazuju da čak 16 posto dece stare samo 3-4 godine pregledava sadržaj na ovoj društvenoj mreži, a ta se brojka penje na skoro 30 posto kada su u pitanju deca između 5 i 7 godina.

Takođe, kako upozorava analitičar Jamie MacEwan, dio mladih već je napustio Facebook, dok je vreme koje mladi između 18 i 24 godina u Velikoj Britaniji provode na TikTok-u jednako vremenu koje provode na Facebook-u, Instagram-u i WhatsApp-u - zajedno.

Zanimljivo, uprkos problemima koje je TikTok imao u SAD-u - pod pritiskom Trumpa jedno vreme je čak bila aktualna prodaja internacionalnih operacija kineske kompanije ByteDance američkim kompanijama, najveće prihode trebali bi ostaviti upravo u ovoj zemlji, oko 6 milijardi dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.