AI prepoznaje srčanu bolest iz podataka Apple Watch-a


Novi algoritam koji su razvili istraživači američkog akademskog medicinskog centra Mayo Clinic može efikasno da detektuje pacijente sa opasnom srčanom disfunkcijom korišćenjem podataka prikupljenih Apple Watch pametnim satom.

Da se radi o vrlo ozbiljnom istraživanju svedoči podatak da je u toku velika klinička studija koja će testirati algoritam na čak milion ljudi.

Iako je Apple u svoj pametni sat uveo mogućnosti merenja elektrokardiograma (EKG-a) još 2018. godine, ta tehnologija je tek nedavno počela da isporučuje značajne zdravstvene izveštaje.

Tradicionalni EKG test uključuje do 12 elektroda pričvršćenih na različite delove tela. Ove elektrode omogućavaju lekarima da beleže električnu aktivnost srca i potom otkriju niz različitih srčanih abnormalnosti.

Apple Watch EKG prikuplja podatke samo sa jedne tačke na zglobu korisnika, tako da, naravno, nikada ne može biti tako tačan dijagnostički alat kao EKG test u klinici. Kako bi te podatke EKG-a Apple Watch-a pretvorili u nešto klinički korisno, istraživači se moraju obratiti algoritmima veštačje inteligencije, dizajniranim da identificiraju male signale u podacima koji mogu odgovarati srčanim problemima.

Naučnici Mayo Clinica su razvili novi algoritam koji može da detektuje srčano stanje poznato kao disfunkcija leve komore, bolesti koja pogađa 2 do 3 posto ljudi u svetu i 9 posto starijih od 60 godina, a teško se prepoznaje jer je često asimptomatska. Ukoliko se na vreme otkrije pacijentima su na raspolaganju mnoge metode i tretmani koji im mogu spasiti život, kao što objašnjavaju u videu ispod.

Mada će trebati da prođe jedna do dve godine dok rezultati opsežne studije potvrde da se Apple Watch može koristiti za dijagnostiku ovog tipa, naučnici su vrlo optimistični i veruju da bi ta vrsta AI tehnologije mogla transformisati dijagnostiku medicine budućnosti koja neće više zavisiti o skupim analizama u bolnicama, već će se provoditi pristupačnim nosivim uređajima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.