Aplikacije za mentalno zdravlje i molitvu imaju lošu zaštitu privatnosti


Aplikacije za mentalno zdravlje i molitvu imaju lošiju zaštitu privatnosti korisnika od većine drugih vrsta aplikacija, pokazalo je istraživanje Mozille.

"Velika većina aplikacija za mentalno zdravlje i molitvu užasno je jeziva. One prate, dele i iskorišćavaju najintimnije osobne misli i osećaje korisnika, poput raspoloženja, mentalnog stanja i biometrijskih podataka“, rekla je voditeljka Mozillinog Privacy Not Included vodiča, Jen Caltrider.

Naime, Mozilla je analizirala 32 aplikacije za mentalno zdravlje i molitvu, od kojih ih je čak 29 dobilo oznaku "privacy not included" (privatnost nije uključena). To, dakle, ukazuje na to da su kompanijini istraživači zabrinuti načinom na koji takve aplikacije upravljaju korisničkim podacima.

Navodi se da te aplikacije prikupljaju velike količine ličnih podataka u skladu sa nejasnom politikom privatnosti, iako su dizajnirane za "škakljiva" pitanja, poput, na primer, mentalnog stanja korisnika. Većina je aplikacija takođe imala lošu bezbednosnu praksu, pa su tako dozvoljavale korisnicima da izrađuju profile sa slabim lozinkama.

Prema Mozilli, aplikacije sa najgorom zaštitom privatnosti su – Better Help, Youper, Woebot, Better Stop Suicide, Pray.com i Talkspace. Na primer, za Woebot kažu da deli podatke korisnika u svrhe oglašavanja, dok Talkspace prikuplja transkripte korisničkog chata, prenosi The Verge.

"Te aplikacije rade poput usisavača za podatke sa glazurom aplikacije za mentalno zdravlje. Drugim rečima: vuk u ovčijoj koži“, zaključio je Misha Rykov, Mozillin istraživač.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.