Apple namerava deo proizvodnje prebaciti iz Kine u Vijetnam i Indiju


Nakon što je počela pandemija koronavirusa koja je gotovo paralizovala globalnu logistiku, zemlje sa zapada postale su svesne da trebaju da počnu da razmišljaju o smanjenju zavisnosti o Kini i proizvodima sa dalekog istoka. Isti problem se pojavio i proteklih meseci kada je Kina ponovno ušla u strogi lockdown koji je uzrokovao kašnjenja i nestašice na tržištima.

Deo kompanija još je ranije počeo razmišljati o diverzifikaciji proizvodnje kako bi bili manje zavisni o Kini. Tada su glavni izazovi bili "rizična geopolitička situacija", kao i trgovinski rat između Kine i SAD-a zbog kojeg je npr. Huawei od pretendenta za prvo mesto na globalnoj listi pametnih telefona ispao sa liste top 5 mobilnih proizvođača.

Kako bi u budućnosti takve probleme izbegli, odnosno kako bi smanjili njihove posledice, iz Apple-a su odlučili da potraže nova mesta za proizvodnju svojih uređaja.

Iako su deo proizvodnje već prebacili na druge zemlje, većina gadgeta i uređaja koje Apple prodaje širom sveta i dalje se proizvodi i sastavlja u Kini, u fabrikama Foxconn-a i Pegatron-a. Iz Apple su, prema pisanju američkih medija, nedavno obavestili svoje partnere o nameri raspodele proizvodnje u druge zemlje pored Kine, prvenstveno u Vijetnam i Indiju. Takva tranzicija, naravno, neće biti niti brza, niti jednostavna jer Kina Apple-u, ali i drugim kompanijama, pruža veliki broj jeftinih i kvalitetnih radnika.

Deo proizvodnje iPhone-a već se prebacio u Indiju pa je Foxconn otvorio fabrike za proizvodnju Apple-ovih uređaja i u toj zemlji. Trenutačno se u njima proizvode uređaji isključivo za lokalno tržište, ali Apple i Foxconn planiraju daljnju ekspanziju i povećanje proizvodnje kako bi se proizvodi napravljeni "made in India" mogli prodavati na globalnom tržištu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.