EU smatra da Apple podriva konkurenciju u domenu beskontaktnog plaćanja


U svojoj misiji osiguranja poštene tržišne utakmice u tehnološkom sektoru širom Evropske Unije, Evropska komisija je pokrenula preliminarne izvide usmerene, ponovno, prema Apple-u i njegovoj praksi zatvaranja korisnika unutar sopstvenog ekosistema aplikacija, proizvoda i usluga. Ovog puta se na tapetu evropskih istražitelja našla usluga digitalnog plaćanja putem mobilnih uređaja, Apple Pay.

"Mobilna plaćanja igraju brzorastuću ulogu u našoj digitalnoj ekonomiji. Za integraciju europskih tržišta digitalnih plaćanja važno je da korisnici profitiraju od konkurencije na tom inovativnom tržištu. Ali, imamo naznake da je Apple za treće strane ograničio pristup ključnim tehnologijama bitnima za razvoj konkurentskih rešenja digitalnih novčanika na svojim uređajima", poručila je potpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager.

Evropska komisija juče je i obavestila Apple o svojim preliminarnim rezultatima istrage, koji pokazuju kako je ova kompanija zloupotrebila svoj dominantan položaj kad je reč o digitalnim novčanicima na uređajima sa iOS-om.

Ograničavanjem pristupa tehnologiji beskontaktnog plaćanja (NFC) drugim kompanijama, ograničili su razvoj konkurentskih rešenja i pogodovali isključivo svom Apple Pay-u, kažu iz Komisije.

Apple Pay je, naime, jedino rešenje za mobilni digitalni novčanik dostupno na uređajima sa iOS-om, a Apple ga ne otvara trećim stranama ili developerima koji bi hteli izraditi sopstvena, njima konkurentska, rešenja. Ovakvo isključivanje drugih takmaca u suprotnosti je sa članom 102. Ugovora o funkcionisanju Evropske unije koji zabranjuje zloupotrebu dominantnog tržišnog položaja.

Nakon što su o ovome obavestili Apple, iz Komisije su najavili kako očekuju odgovor, tj. Apple-ov stav o tom pitanju. Rezultati preliminarnih izvida ne prejudiciraju ishode istrage, kažu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.