IT administratoru 7 godina zatvora za brisanje podataka sa servera kompanije


Kineska kompanija Lianjia, čija je delatnost posredovanje u prodaji nekretnina, u junu 2018. godine pretrpela je ozbiljan informatički incident. Naime, iz dve interne baze podataka izbrisani su im bili svi podaci, čiji je oporavak trajao danima. Kako je reč o kompaniji vrednoj oko 6 milijardi dolara, koja zapošljava preko 120 hiljada brokera, ima 51 filijalu i hiljade kancelarija širom Kine, ovaj incident načinio im je veliku poslovnu štetu. Zaposlenima u vreme nedostupnosti podataka nisu mogle da budu isplaćene plate, a povrat podataka koštao je oko 30.000 dolara.

Šta je, dakle, dovelo do toga? Ispostavilo se da je reč o namernoj akciji jednog nezadovoljnog bivšeg zaposlenog, IT administratora, po imenu Han Bing. On je za njih trebao da vodi jedan bezbednosni projekat, navodno je višekratno obaveštavao poslodavca i sebi nadređene o bezbednosnom propustima u knjigovodstvenom sistemu kompanije, ali oni na to nisu reagovali.

Sve to je dovelo do velikog nezadovoljstva, pa je Bing ušao sa administratorskim ovlašćenjima u sistemu kompanije, koristio – prema rečima forenzičara – naredbe "rm" i "shred" i trajno izbrisao sve zapise iz dve baze podataka. Istražitelji su ga otkrili po logovima sa servera, koji su pak doveli do IP i MAC adresa sa kojih su naredbe za brisanje aktivirane, a sve to dovedeno je u korelaciju s Bingovim kretanjima zabeleženima bezbednosnim kamerama.

Na kraju je bivši zaposleni kompanije Lianjia proglašen krivim za ovo nedelo, a sud u okrugu Haidian u Pekingu osudio ga je na čak sedam godina zatvora, prenosi BleepingComputer.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.