NFT groznica stigla do kraja?


Mnogima cela situacija oko NFT-a, odnosno nezamenjivih tokena nikada nije postala jasna. Zašto bi neko plaćao stotine hiljada dolara za karikaturu majmuna kad je može besplatno preuzeti sa interneta, odnosno zašto plaćati veliki novac za virtuelne kuće, brodove, patike i slično sa kojima, realno, ništa konkretno ne možete napraviti?

Kakvo god bilo vaše razmišljanje o NFT-ima, činjenica je da je na ovom tržištu prošle godine potrošeno čak 27 milijardi dolara. Pri tome su neki okrenuli dobar novac, dok su mnogi završili u minusu. Kako je popularnost NFT-a rasla, tako su se povećavale i investicije i broj projekata te se kao NFT prodavalo sve i svašta. Od prvog SMS-a i prvog tvita pa do isečaka video zapisa uništavanja Lamborghinija.

Ali nakon velikog rasta i investicija ove je godine usledio, kako su to neki novinari nazvali - kolaps. Naime, u odnosu na septembar prošle godine, tržište je palo za čak 92 posto, dok je dnevna prodaja pala sa oko 225 hiljada NFT-a pre samo sedam meseci na dnevni prosek manji od 20 hiljada ove nedelje. Takođe, zabeležen je i veliki pad aktivnih novčanika koji se koriste za skladištenje NFT-a i to za skoro 90 posto.

Ovi podaci najbolje pokazuju kakva je trenutna situacija na tržištu te da su ljudi postali oprezniji sa svojim investicijama. Kao i u slučaju kriptovaluta, jedna prava kupovina u pravo vreme može vas obogatiti, ali na isti način lako možete izgubiti svu svoju investiciju jer na ovom tržištu, čini se, nema pravih pravila koja se mogu slediti. To najbolje možemo videti na kupovini prvog tvita koji je Jack Dorsey kao NFT prodao za 2,9 miliona dolara.

Osoba koja je kupila taj tvit htela je na njemu dobro da zaradi, ali u aukciji koji je napravila, najveća ponuda iznosila je samo - 280 dolara. Kako je aukciju produžio dobio je i druge ponude, ali one su iznosile po nekoliko hiljada dolara, što je i dalje mnogo puta manje u odnosu na ulog i svakako veliko upozorenje za sve koji nameravaju da investiraju veće sume u NFT.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.