Zbog hakerskog napada Kostarika je proglasila vanredno stanje


Bezbednosni stručnjaci godinama upozoravaju na opasnost od cyber kriminalaca koji mogu napasti ne samo obične korisnike i kompanije, već i državne agencije, ministarstva, bolnice, ali i kritičnu infrastrukturu. Takvi napadi su česti i opasni, a šteta se meri u milionima dolara, ali do sada nismo čuli da je zbog hakera proglašeno - vanredno stanje.

Upravo se to dogodilo u Kostariki, čiji se predsednik Rodrigo Chaves zbog napada koji traju već mesec dana odlučio na potez na koji se države obično odlučuju u slučaju prirodnih nepogoda ili pandemije. U ovom slučaju, ta nepogoda su - hakeri.

Odgovornost za napad su preuzeli hakeri iz ruske organizacije Conti - prvo su napali ministarstvo finansija, zbog čega su nastali problemi sa prikupljanjem poreza i sa carinskom upravom. Takođe, na udaru ruskih hakera našlo se i ministarstvo rada i socijalne službe, a iako iz vlade ove države nisu objavili informacije o novim napadima u poslednje vreme, deo sistema, uključujući i one u ministarstvu finansija, i dalje ne funkcioniše normalno.

Hakeri su od vlade tražili otkupninu, ali dobili su negativan odgovor, a u slučaj se uključio i američki State Department koji nudi nagradu od čak 10 miliona dolara za informacije o identitetu ili lokaciji vođa ove cyber bande. Prema njihovim informacijama, hakeri iz grupe Conti učestvovali su u stotinama ransomware napada tokom poslednje dve godine u kojima su zaradili veliki novac.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.