Facebook postaje kopija TikTok-a


Mark Zuckerberg i drugi zvaničnici kompanije Meta jasno pokazuju da je takmičenje sa platformom TikTok njihov prioritet, a sada je poznato više detalja o načinu na koji to nameravaju da čine.

Društvena mreža Facebook radi na velikom redizajnu glavnog feeda koji bi značajno naglašavao preporučeni sadržaj stranica, kreatora i ljudi koje korisnik ne prati.

Prema rečima prvog čoveka zaduženog za aplikaciju Facebook u kompaniji Meta, Toma Alisona, cilj je prebacivanje Facebook-a u "Discovery Engine". koji bi se u velikoj meri oslanjao na preporuke, nešto slično For You feedu na TikTok-u. Preporuke bi uglavnom dolazile od "nepovezanog" sadržaja uključujući Reels, a korisnici bi videli manje objava prijatelja i članova porodice u svojim feedovima. Plan podrazumeva i povratak inboxa Messenger-a u aplikaciju Facebook-a kako bi se korisnici ohrabrili da dele više sadržaja iz navedenog "Discovery Engine-a".

Koliko će kompaniji Meta biti potrebno vremena da implementira ove promene, za sada nije poznato. Međutim, neke slične promene se već događaju na Instagram-u. Ovo nije prvi put da su zvaničnici Mete nagovestili velike promene aplikacije Facebook niti smo prvi put čuli za nadolazeći zaokret sa društvene mreže na "Discovery Engine".

Zuckerberg je u aprilu rekao da je kompanija usred "velike promene" koja će promeniti dinamiku feedova kako bi se naglasile preporuke vođene veštačkom inteligencijom u odnosu na društvene grafove korisnika.

Alisonove reči jasno pokazuju koliko su novi prioriteti važni za kompaniju koja očajnički pokušava da sustigne TikTok.

Međutim, prelazak na više preporuka bi mogao da bude problematičan za kompaniju. Trenutni algoritmi preporuka su kritikovani zbog iskorišćavanja podela i promovisanja dezinformacija. Alison je za The Verge izjavio da će postojati strožija pravila za preporučeni sadržaj, ali je kompanija često imala problema da sprovodi sopstvena pravila. On je rekao da kompanija menja način na koji gleda na svoju obavezu da smanji "negativna iskustva".

"Smanjenje negativnih iskustava više nije prioritet proizvoda jer je prikladnije povezano sa kulturom proizvoda koju pokušavamo izgraditi kroz naš pristup da budemo pouzdani, usmereni na ljude i ujedinjeni. Naš fokus je da ovo radimo holistički u svim našim proizvodima kao stalni deo naše kulture, nasuprot kratkoročnom prioritetu", završio je Alison.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.