iPhone mora da pređe na USB-C do jeseni 2024.


Evropska Unija donela je zakonsku regulativu prema kojoj će svi elektronski uređaji morati da imaju USB-C port za punjenje do jeseni 2024. To znači da će Apple-ov iPhone do tada morati da Lightning port zameni USB-C portom.

Na predlogu ovog zakona radi se preko decenije. Za cilj ima da natera sve proizvođače potrošačke elektronike da unificiraju punjače za svoje uređaje. Time se želi smanjiti procenjenih 11 000 tona elektronskog otpada godišnje.

Tako je sad izglasano da će svi telefoni, tableti, e-čitači, video kamere i fotoaparati, prenosne igračke konzole i drugi slični uređaji manje do srednje veličine morati koristiti USB-C za punjenje svoje baterije, da bi se prodavali na EU tržištima.

To dakle važi i za Apple, koji tvrdoglavo i proračunato svoje iPhone oprema Lightning portom. Time sebi osiguravaju značajan profit od licenciranja dodatne opreme.

Kompanije će dobiti nešto više od dve godine za prilagođavanje pa će tako i Apple dobiti do jeseni 2024. da svoj iPhone opremi USB-C portom. To bi dakle značilo da će iPhone 16 morati umesto Lightning-a da dobije USB-C port, a možda već i sledeće godine, iPhone 15 pređe na na njega.

Naravno, kruži internetom i priča da će Apple zakonodavcima pokazati srednji prst tako što će sa iPhonea ukloniti apsolutno sve ulaze i preći na isključivo bežično punjenje i sinhronizaciju podataka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.