Rusi više ne mogu da preuzmu Windows 10 i 11


Početkom marta, kada su Evropa i SAD počeli da uvode sve strože ekonomske sankcije Rusiji, njima su se bile pridružile i velike tehnološke kompanije, među kojima je bio i Microsoft. Ova kompanija tada je prekinula svu prodaju svojih proizvoda i usluga na područiju Rusije. To je tada značilo da će postojeći korisnici moći i dalje koristiti sve što su ranije kupili, ali da nove licence ili pretplate na Azure ili Microsoft 365 više neće moći kupovati, barem dok su sankcije na snazi.

Ovih dana Microsoft je, čini se, potiho proširio opseg svojih sankcija za rusko tržište. Nakon što su, ranije ovog meseca, najavili da će otpustiti 400-tinjak zaposlenih u toj zemlji i značajno smanjiti opseg poslova koje tamo obavljaju, bez neke velike najave su blokirali i preuzimanja novih ISO instalacionih datoteka za korisnike iz Rusije. Taj potez je u suprotnosti sa najavljenim nastavkom podrške za postojeće korisnike, što je Microsoft poslednjih meseci službeno propagirao.

Nemogućnost pristupa ISO instalacijama Windows-a 10 i 11 potvrdilo je više korisnika iz Rusije, koji su do njih ipak uspeli da dođu korišćenjem VPN servisa, koristeći IP adrese iz drugih zemalja. Isto tako, portal Bleeping Computer je putem VPN-a pokušao do Windows-a doći preko ruskih IP adresa, i to im je bilo blokirano. Službenih izjava iz Microsoft-a za sada nema.

Ruske vlasti, podsećamo, najavile su kako će korisnicima "progledati kroz prste", ukoliko se oni odluče na piratizovanje softvera koji im nisu legalno dostupni zbog zapadnih sankcija. Isto tako, ruski regulatori načelno se protive korišćenju usluga VPN-ova, primarno jer se one koriste za zaobilaženje državne cenzure i nadzora. Ali, u vanrednim situacijama poput aktuelne, kažu kako korisnike za korišćenje VPN-ova neće kažnjavati.

Primetili su, kažu, da korisnici i dalje putem virtuelnih privatnih mreža zaobilaze državne blokade, na primer zabranu pristupa Facebook-u i Instagram-u, ali da je nivo saobraćaja koji se ostvaruje na taj način otprilike na 20% ukupnog saobraćaja prema tim mrežama pre blokade.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.