Safari postao drugi browser u svetu sa preko milijardu korisnika


Na vrhu lestvice najpopularnijih internet browsera u svetu već dugo nema značajnije promene. Google-ov Chrome drži neprikosnoveno prvo mesto sa više od 3,3 milijarde korisnika. U postotku, ovim browserom se služi gotovo 65% internet populacije u svetu.

Ali, zanimljiv se statistički događaj zbio u aprilu. Prema podacima koje je prikupio StatCounter, a obradio AtlasVPN, Apple-ov Safari je prvi put premašio milijardu korisnika. Njihov udeo sada iznosi nešto preko 19%, a kada se taj broj pomnoži sa brojem aktivnih internet korisnika u svetu, dođe se do procene – Safari trenutno koristi oko milijardu i 6 miliona ljudi u svetu. Time je ovaj browser, nakon Chrome-a, postao tek drugi u istoriji koji se može pohvaliti sa više od milijardu korisnika.

U poređenju sa prošlogodišnjom statistikom, ističe se kako je napredak ostvario Microsoft-ov Edge, pa je zaseo na treće mesto lestvice najkorišćenijih browsera, prestigavši na njemu Mozillin Firefox. Edge, prema posljednjim dostupnim podacima, broji 212 miliona korisnika. Na popularnosti, tj. široj rasprostranjenosti, sigurno može zahvaliti i činjenici da ga je Microsoft učinio zadatim izborom u novim Windows-om 11 i učinio mnogo toga da ga odande bude vrlo teško ukloniti.

Na četvrtom mestu je, dakle, Firefox, sa oko 179 miliona korisnika, a slede ga Samsung-ov browser (149 miliona korisnika) koji dolazi predinstaliran na njihove telefone i Opera sa 108 miliona.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.