Sledeći iOS i macOS će pomoći da zaobiđete CAPTCHA provere


Od Apple-ove developerske konferencije WWDC beta testeri i developeri imaju mogućnost da rade sa njihovim novim operativnim sistemima i pripremaju svoje aplikacije za iOS 16 i novi macOS Ventura, koji će u javnost biti pušteni ove jeseni. Već sada se u novom iOS-u i macOS-u istaknula jedna od novih funkcionalnosti koja će sigurno biti od koristi mnogima, a Apple joj nije dao posebnu pažnju tokom predstavljanja novih verzija OS-ova.

iOS će u verziji 16, a macOS u verziji Ventura, naime, dobiti dodatak kojim će moći zaobilaziti naporne provere identiteta korisnika, tj. razlikovanja autentičnih posetilaca web stranica od botova, poznate kao CAPTCHA.

Umesto da se od posetilaca sajtova traži da ispuni kakav (botovima težak, a ljudima jednostavan) zadatak, poput prepoznavanja deformisanog teksta ili sadržaja fotografija, Apple je osmislio sistem koji će tu potrebu eliminisati. Korisnik će se kao stvarna osoba, na servisima i sajtovima koji će podržavati Apple-ov sistem, identifikovati putem njihovih privatnih tokena i iCloud-a. Sve to odvijaće se u pozadini, bez potrebe za korisnikovom intervencijom.

Zahvaljujući brzoj proveri, posetioci sajtova sa CAPTCHA zaštitom moći će je zaobići i odmah dobiti željeni sadržaj, bez da ispunjava "kviz", tj. automatizirani Turingov test. To će značajno olakšati korišćenje brojnih sajtova i unaprediti korisničko iskustvo, kažu iz Apple-a.

U priloženom videu pažljivo su pokazali kako će cela stvar funkcionisati. Napominju kako će developerima ovaj alat biti na raspolaganju na način koji ne kompromituje bezbednost niti privatnost krajnjeg korisnika, a moći će razlikovati legitimne uređaje od botova. Osim Apple-a i partnerskih sajtova, na razvoju ove funkcionalnosti sarađuju Cloudflare i Fastly, koji će takođe biti pružaoci usluga izdavanja bezbednosnih tokena za proveru korisnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.